WILLEMSTAD - De Curaçaose minister-president Gerrit Schotte heeft iets na middernacht (lokale tijd) aan de pers verklaard dat hij het ontslag van zijn kabinet zal aanbieden aan de gouverneur.

Schotte zei dat nadat na een langdurig overleg van zijn partij MFK bleek dat fractieleider Dean Rozier de coalitie niet langer steunt en als onafhankelijk parlementariër doorgaat.

Afgelopen zondag gaf parlementariër voor coalitiepartij MAN Eugene Cleopa ook al aan zijn steun in te trekken aan de regering en als onafhankelijk lid verder te gaan. Als gevolg daarvan kan Schotte nog maar op negen van de 21 zetels in het parlement rekenen.

Zoals Cleopa als Rozier hebben aangegeven de huidige regering niet langer te kunnen steunen. De regering zou niet in staat zijn de problemen op te lossen, waaronder de problemen met de financiën. Rozier eiste een zakenkabinet, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun bij zijn eigen partij.

Verkiezingen

Schotte, heeft vrijdagochtend (lokale tijd) laten weten dat er op 19 oktober 2012 op Curaçao parlementsverkiezingen worden gehouden.

Volgens Schotte wordt het parlement (de Staten) ontbonden. In een persbericht stelt de premier dat ''de situatie in ons land een krachtig beleid vereist" om de overheidsfinanciën te saneren en de sociaal-economische situatie te verbeteren.

Einde

Met het vallen van het kabinet komt een einde aan de regering van Schotte die op 10 oktober 2010 aantrad. De toen 36-jarige premier trad, na het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen, op die datum aan met een coalitie van MFK, MAN en onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano als nieuwe regering voor Curaçao. Daarmee liet het de grootste partij van het land, de PAR, na lange tijd buiten de regering.

De regering-Schotte kende veel strijd en viel op door opmerkelijke incidenten, zoals onder meer een openlijke ruzie tussen de premier en de directeur van de nationale bank, het naar huis sturen voor onbepaalde tijd van de werknemers van de veiligheidsdienst en op 13 juli een ingreep in de begroting door premier Rutte.

De ambitieuze premier Schotte wilde lange tijd van van geen problemen weten, maar heeft dus nu de handdoek in de ring moeten gooien. Bij het bekend maken van zijn ontslag maakte hij een zeer terneergeslagen indruk.