UTRECHT - Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die cannabis gebruiken, kocht liefst 17 procent dat gewoon in een coffeeshop.

Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut, die zijn gepubliceerd in de drugsmonitor 2011. Het is voor minderjarigen echter verboden om in de coffeeshop softdrugs te kopen.

In totaal wist 38 procent de wiet uit een coffeeshop te krijgen, maar niet iedereen ging zelf naar binnen. ''

Tijdens het onderzoek is extra doorgevraagd of de jongeren het echt zelf hadden gekocht, of bijvoorbeeld via een vriendje. Dit cijfer kwam daar echt uit naar boven", bevestigt een voorlichtster van het Trimbos-instituut. ''Het is net als met alcohol, waarbij de uitbater om legitimatie moet vragen."

Controleren

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie gaat daarin mee. ''We doen een beroep op de coffeeshophouders om de leeftijd te controleren, net als dat in een supermarkt moet gebeuren als een jongere alcohol koopt. Kennelijk gebeurt dat onvoldoende.’’

De woordvoerster bevestigt dat er wordt gehandhaafd. ''Maar je kan niet bij elke bezoeker een agent naar de legitimatie laten vragen. Het is zeker iets wat wordt meegenomen in het maken van beleid, want dat wordt ook gebaseerd op ervaringen."

Cannabis

De rest van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar kochten cannabis bij dealers thuis (19 procent), op straat (13 procent) of rond school (8 procent). Ook valt op dat meisjes die cannabis gebruiken, de drugs vaak niet zelf kopen.

Jongeren van 18 jaar kopen veel vaker hun drugs in de coffeeshop (75 procent). Inherent daaraan koopt slecht een klein deel nog van een dealer of bijvoorbeeld in een café of discotheek.