ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Odfjell had afgelopen vrijdag niet door het bevoegd gezag, de provincie Zuid-Holland, in zijn geheel stilgelegd kunnen worden.

''Daarvoor ontbreekt het aan voldoende wetgeving’’, zegt milieugedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland. ''Odfjell had in januari al het besluit moeten nemen tot volledige stillegging.’’

De overheidsinspecties hebben volgens Janssen te weinig instrumenten om bij bedrijven en instellingen echt door te pakken.

''Wij moeten natuurlijk 'behoorlijk bestuur' in het oog houden, anders redden wij het niet in een eventuele rechtszaak. Je hebt zo een claim aan je broek", aldus Janssen, die vindt dat bevoegdheden en wetgeving kritisch tegen het licht moeten worden gehouden.

VVD-Kamerlid Rene Leegte heeft zijn twijfels over het verhaal van Janssen. Volgens hem hebben de provincies juist wel de bevoegdheid om bedrijven te sluiten als de veiligheid van de inwoners in het geding is. 

Hij wil hierover opheldering van staatssecretaris Atsma (milieu).

Lloyd's

Technische medewerkers van het certificeringbureau Lloyd’s Register Quality Assurance (LRQA) in Rotterdam, die eerder nieuwe ISO-certificaten uitgaf bij Odfjell, zijn ook door de Milieudienst Rijnmond ingehuurd voor verschillende inspecties bij het in opspraak geraakte bedrijf. Dat verklaart een woordvoerder van het moederbedrijf Lloyd’s in Groot-Brittannië.

''Ik vind het daarom vreemd dat milieugedeputeerde Rick Janssen, die daarvan wist, zich nu beklaagt over onze betrokkenheid bij het afgeven van certificaten aan Odfjell’’, zegt de woordvoerder.