UTRECHT - De eerste bewoners van de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn donderdagmorgen begonnen aan de terugkeer naar hun eigen huis.

Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht aan het begin van een raadsbijeenkomst op het stadhuis gezegd.

De bewoners worden begeleid door medewerkers van woningcorporatie Mitros en vrijwilligers van het Rode Kruis. Volgens Wolfsen verloopt de terugkeer ''goed, soepel en gemoedelijk''.

Woensdag zeiden verschillende bewoners dat zij niet terug naar huis zouden gaan, omdat er mogelijk niet goed schoongemaakt zou zijn.

Ook waren ze bang dat in huizen van vakantiegangers nog asbestdeeltjes zouden zitten. Mitros heeft de evacués in de opvanghotels laten weten dat er hotelverblijf niet meer wordt vergoed, als dat niet meer nodig is.

Corporatie en gemeente denken donderdag 30 huishoudens terug te brengen naar Kanaleneiland. De meeste van deze evacués verbleven in de hotels Mitland en Houten.

Onderzoek

Het onderzoek naar de bron van het asbest is nog niet klaar. Naar verwachting volgende week kan ingenieursbureau Boot met resultaten komen.

Diverse asbestdeskundigen betwijfelen of de doorgezaagde dakrand op een flat aan de Stanleylaan de bron is van de verspreiding. Volgens deze deskundigen moet er al veel eerder tijdens de saneringswerkzaamheden nonchalant zijn omgesprongen met asbesthoudend materiaal.

De gemeente heeft Boot daarom maandag opdracht gegeven de soort vrijgekomen asbest te analyseren en uit te zoeken waar die vezels vandaan zijn gekomen. Een gespecialiseerd asbestbedrijf was betrokken bij de renovatie en sloop in Kanaleneiland.

Huisartsen

Huisartsen en maatschappelijk werkers moeten de komende tijd extra op bewoners van de asbestwijk letten. De ervaring leert dat een gedwongen evacuatie veel stress kan veroorzaken, vooral bij mensen die voor het incident al problemen hadden. Ook degenen die langere tijd niet naar huis terug kunnen, lopen risico op gezondheidsklachten.

Dat heeft een expertgroep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu desgevraagd aan de Utrechtse GG en GD laten weten. De GG en GD gaat 40 mensen vrijmaken om een ondersteuningspunt voor betrokken bewoners in de wijk voor onbepaalde tijd te kunnen bezetten, zei burgemeester Wolfsen.

Niet uniek 

Volgens Wolfsen is de toestand van de flats in Kanaleneiland niet uniek. Het is daarom voor heel Nederland belangrijk om lessen te trekken uit de crisis. Een speciale commissie gaat alle gebeurtenissen op een rijtje zetten om nieuwe asbestcrises in Utrecht en de rest van het land te voorkomen.

Wolfsen wil dat de commissie tot landelijke aanbevelingen komt, mede op advies van instellingen als RIVM en TNO.

Utrecht gaat alle grote renovatieprojecten die op stapel stonden, opnieuw tegen het licht houden, zei locoburgemeester Gilbert Isabella onderdag. Bekeken wordt of de vergunningen in orde zijn en of de renovatie kan worden uitgevoerd zoals voorgenomen.

Utrecht heeft net als veel andere steden een flink aantal wijken met verouderde flat- en portiekwoningen, die aan vervanging toe zijn. ''We moeten voorkomen er weer zulke grote onrust ontstaat'', stelde Isabella.

Terugkeer naar 'asbestwijk' begonnen