GRONINGEN - De brandweer in Groningen, Drenthe en Friesland heeft in de nacht van woensdag op donderdag de handen vol gehad aan acht branden als gevolg van blikseminslagen.

Er vielen geen gewonden, zo meldden de korpsen donderdag.

In Hollum op Ameland liepen drie woningen zware waterschade op als gevolg van een brand in een van de huizen. Dat was getroffen door de bliksem.

Ook in een woonboerderij in het Friese Oosterstreek ontstond brand als gevolg van een inslag. De boerderij is onbewoonbaar verklaard.

Drie keer

In Franeker moest de brandweer eveneens uitrukken voor een woningbrand. Daar werd een huis in korte tijd drie keer door de bliksem getroffen. Twee keer sloeg de bliksem in op het dak en veroorzaakte een groot gat, de derde inslag was in de schoorsteen.

In het Groningse Winsum ging een deel van een woonboerderij in vlammen op en in Finsterwolde werd de schuur van een boerderij in de as gelegd. In Stadskanaal raakte een rietgedekte woning zwaar beschadigd. De brandweer in Drenthe moest uitrukken voor branden in een vakantiehuisje in Tynaarlo en in woningen in Assen en Roden.