DEN BOSCH - De protesterende Somalische asielzoekers vertrekken donderdag bij het IND-kantoor in Den Bosch. De gemeente wilde een einde aan hun protest.

Maandag waren de Somaliërs naar Den Bosch gekomen. De protestactie werd donderdagmorgen beëindigd na overleg met de politie en de gemeente. De omgeving van het gebouw was afgezet met dranghekken.

Agenten stonden klaar om het kamp te ontruimen, maar hoefde niet in actie te komen. De Somaliërs zijn met bussen teruggebracht naar het asielzoekerscentrum in Vught.

De Somaliërs eisten onder meer een einde aan de meldplicht in de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Vught en verbetering van hun status in Nederland, dat ze na een uitspraak van de Raad van State voorlopig niet gedwongen kan uitzetten omdat het in Somalië te gevaarlijk is.

De IND noemt de eisen onbespreekbaar. De meldplicht is nodig om de groep in Nederland in het oog houden. De Somaliërs zijn tevreden over de toezeggingen. Ze zeggen dat ze naar andere asielzoekerscentra gaan en dat ze zich minder vaak hoeven te melden.

Somalische vluchtelingen