ROTTERDAM - Tientallen Nederlanders hebben woensdag hun huizen moeten verlaten nadat asbest was aangetroffen.

Er werd asbest gevonden in Wageningen, Westerhaar, Stadskanaal en Rotterdam. 

In Rotterdam moeten de bewoners van een antikraakpand naast verzorgingstehuis Meeuwenhof hun woningen vanwege asbest verlaten. Dat meldde de politie woensdagavond.

In totaal moeten de bewoners van 42 woningen het huis uit. De bewoners van het verzorgingstehuis kunnen blijven, al staan de panden in de deelgemeente Hoogvliet wel in verbinding met elkaar.

Eerder werd gemeld dat het verzorgingstehuis ontruimd zou worden. Dat bleek niet zo te zijn, al wordt ook daar onderzocht of er asbest is.

Sporthal

De bewoners van het antikraakpand kunnen de nacht doorbrengen in een sporthal, de Boomgaardshoek. Het Rode Kruis zorgt voor veldbedden, eten en drinken, liet een woordvoerder weten. 

Het is nog niet bekend hoe lang het onderzoek naar de asbestbesmetting gaat duren. Een bewoner van een ruimte op de vijfde verdieping van de Alver meldde 's middags al dat hij asbest had aangetroffen.

Mogelijk is het schadelijke materiaal vrijgekomen bij werkzaamheden. Nadat een eerste onderzoek was afgerond, besloten de hulpdiensten 's avonds laat dat het gebouw ontruimd moest worden.

Westerhaar 

In het Twentse Westerhaar werden 18 woningen ontruimd omdat er asbest was gevonden. Vermoedelijk was het gevaarlijke spul verspreid tijdens een brand in de vroege ochtend.

Woensdagavond werd bekend dat de bewoners weer naar huis mochten, omdat de asbestbesmetting beperkt was gebleven tot een stuk tussen twee woningen. Het asbest wordt daar donderdag opgeruimd.

Wageningen

In Wageningen kunnen tien studenten tot zeker vrijdag hun woning niet meer in, omdat in de winkel onder hun huis asbest is aangetroffen bij werkzaamheden. De omgeving hoeft zich geen zorgen te maken, aangezien het asbest in het pand is gebleven.

In Stadskanaal kwam asbest neer na een grote brand in een kartcentrum, maar het gebied werd niet ontruimd. De bewoners kregen wel het advies hun auto te laten staan. Er staan zo’n 250 woningen en bedrijven in het gebied. Een gespecialiseerd bedrijf is het gevaarlijke spul aan het opruimen.

Dinsdag werd bekend dat er hoogstwaarschijnlijk asbest ligt onder 100 woningen in de Groningse wijk Selwerd. De bewoners van de huizen, waar onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid en eventuele verspreiding van asbest, worden vrijdag geïnformeerd.

Utrecht

In Utrecht kreeg een aantal bewoners van woningen aan de Marco Pololaan dinsdag juist te horen dat ze naar huis mogen. Woensdag gaf een groep echter te kennen dit niet te willen, omdat volgens hen het onderzoek in de woningen niet overal is uitgevoerd.

Bovendien zouden de tuinen niet onder de loep zijn genomen. Ook werd woensdag bekend dat er geen gezondheidsonderzoek komt in Utrecht, omdat de bewoners van de ontruimde woningen in Kanaleneiland slechts kort hebben blootgestaan aan asbest.

Lees meer over de ontruimingen in Westerhaar en Wageningen

Asbest in Westerhaar en Rotterdam