EEMSMOND - Meer dan 5000 bezwaren zijn ingediend tegen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven in Groningen. 

Die komen van natuur- en milieuorganisaties, minstens tien Duitse overheden en individuele burgers in Nederland en Duitsland. Dat meldt Greenpeace woensdag, die alle bezwaren heeft verzameld en geïnventariseerd.

De provincie Groningen verstrekte in juni een nieuwe natuurvergunning aan RWE, nadat de Raad van State de vorige in augustus 2011 had vernietigd. De elektriciteitsproducent mocht daarna wel doorgaan met de bouw op basis van een zwaar bekritiseerde gedoogvergunning.

Met name Greenpeace en Natuur & Milieu verzetten zich al jaren tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland en tegen die in de Eemshaven, op de rand van de Waddenzee, in het bijzonder. Volgens de organisaties zijn de centrales schadelijk voor het milieu en zijn er voldoende alternatieve manieren om stroom te produceren.

RWE/Essent zegt op zijn beurt dat de nieuwe kolencentrale de modernste in zijn soort is. RWE heeft al ruim 2 miljard euro in de bouw gestoken.