DEN BOSCH - Het protest van de Somaliërs die zijn neergestreken bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch kan niet eindeloos blijven doorgaan. 

De gemeente Den Bosch heeft dat woensdag laten weten tijdens een overleg tussen de IND en de asielzoekers.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat Den Bosch uiteindelijk kan beslissen de demonstratie te laten beëindigen, als de gesprekken tussen de IND en de groep nergens toe leiden. De tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers hebben al twee nachten bij het IND-kantoor doorgebracht.

De uitgeprocedeerde asielzoekers, bij wie zich ook een aantal Irakezen heeft aangesloten, vertrokken maandag uit de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Vught. Ze deden dat onder meer uit onvrede met hun leefomstandigheden en een meldplicht. Een woordvoerder liet weten dat de Somaliërs pas vertrekken ''als er een oplossing is".

Eisen

De Somaliërs eisen onder meer een einde aan de meldplicht en verbetering van hun status in Nederland, dat ze na een uitspraak van de Raad van State voorlopig niet gedwongen kan uitzetten omdat het in Somalië te gevaarlijk is. De IND noemt de eisen onbespreekbaar. De meldplicht is nodig om de groep in Nederland in het oog houden.

Overigens zijn vijf uitgeprocedeerde Somaliërs onlangs wel vrijgelaten uit vreemdelingenbewaring, meldde minister Gerd Leers (Asiel) woensdag. Dat gebeurde omdat er voorlopig geen zicht is op uitzetting door de uitspraak van de Raad.

De vrees van de PVV dat door de uitspraak veel vluchtelingen uit Somalië naar Nederland komen, achtte de minister ongegrond.

Verder stelde Leers dat de uitspraak geen reden is om de asielaanvragen van Somaliërs in Nederland te herzien. Volgens hem heeft de uitspraak geen invloed op het toelatingsbeleid. De minister schrijft ook nog dat hij zich zal blijven inzetten voor het vinden van mogelijkheden voor gedwongen terugkeer van Somaliërs.

Somalische vluchtelingen