UTRECHT - Bewoners van de huizen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waarin asbest was aangetroffen, krijgen geen gezondheidsonderzoek door de GG&GD. 

Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Utrecht woensdag laten weten.

Uit metingen is gebleken dat het risico zeer beperkt is. Het RIVM (Rijksinsitituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de gemeente daarom gezegd dat vervolgonderzoek niet nodig is. De gemeente verwijst mensen die zich desondanks zorgen maken om hun gezondheid door naar de huisarts.

De gemeente wijst erop dat de kans op ziekte vooral groot is als mensen voor lange tijd aan een grote hoeveelheid asbestvezels worden blootgesteld. In Utrecht hebben mensen slechts enkele dagen blootgestaan aan een zeer kleine hoeveelheid asbest.

Daarnaast is het niet mogelijk om te controleren of mensen asbestvezels hebben ingeademd, zelfs niet met een longfoto.

Onderzoek

Ondertussen is het onderzoek naar de vervuiling nog in volle gang. Vijf bedrijven zijn daar voor aangewezen, terwijl twee bedrijven schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren.

De gemeente Utrecht maakte woensdag al wel bekend dat in de openbare ruimte, straten en plantsoenen, rond de flat aan de Stanleylaan geen verontreiniging is ontdekt. Bewoners van de Marco Pololaan mogen vanaf donderdag terugkeren naar huis.