WESTERHAAR - In totaal 18 woningen in Westerhaar (Twente) zijn woensdag ontruimd nadat asbest was aangetroffen na een brand in de buurt.

Dat heeft de gemeente Twenterand, waar Westerhaar onder valt, woensdag gemeld.

Het gaat om vijf woningen aan de Leidijk en een rij woningen aan de Asterstraat. Bewoners zijn door de politie gesommeerd hun huizen te verlaten. Als ze niet naar familie of vrienden kunnen, worden ze opgevangen in het Kulturhus ‘De Klaampe’ in Westerhaar, aldus de gemeente.

In de tuin van een woning aan de Leidijk zijn stukjes asbest gevonden. Het asbest is vermoedelijk verspreid tijdens een brand in de vroege ochtend aan de Oranjestraat in het dorp. Locoburgemeester Hidde Visser besloot de omwonenden te evacueren.

Onderzoek

Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet duidelijk. Visser gaat woensdagavond naar De Klaampe toe, om daar met de bewoners te spreken.

Ondertussen wordt er onderzoek gedaan in en rond de woningen. Omdat het goed weer is geweest, vreest de gemeente dat er ook asbest naar binnen is gekomen door open ramen en deuren.

Als er asbest in woningen wordt aangetroffen, zullen de bewoners de nacht elders moeten doorbrengen. Voor mensen die niet bij bekenden terechtkunnen, regelt de gemeente in dat geval een hotel. Als er geen asbest in de woningen wordt gevonden, kunnen de bewoners mogelijk nog naar huis op woensdagavond.

Wageningen

Ook in Wageningen hebben mensen hun huis moeten verlaten omdat er asbest is aangetroffen. Dat maakte een woordvoerster van de gemeente woensdag bekend. Tien studenten hebben hun woonruimte moeten verlaten.

De studenten wonen boven een winkel, waar verbouwings- en saneringswerkzaamheden plaatsvonden. Daarbij is asbest aangetroffen en dus moest het tiental direct hun woning uit.

Ze zullen minimaal tot vrijdag elders onderdak moeten zoeken, omdat dan de resultaten van het onderzoek in de woning worden bekendgemaakt.

Van de studenten was een aantal op vakantie, een paar anderen konden terecht bij hun familie. Een of twee van hen zullen een andere woonruimte moeten krijgen. Daarvoor moet de eigenaar van de woning gaan zorgen, zo zei de woordvoerster. Dat zou morgen geregeld moeten zijn.

Voor de omgeving en de aanpalende panden is er geen gevaar. Het asbest is niet buiten het bewuste gebouw gekomen.

Asbest in Westerhaar en Rotterdam