AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag het voorarrest van de 37-jarige Gwenette M. opgeschort. M. komt donderdag op vrije voeten, aldus zijn advocaat Patrick Rombouts.

Rombouts had om de schorsing had verzocht.

M. werd eerder veroordeeld tot 8 jaar cel, onder meer wegens witwassen, zware mishandeling en betrokkenheid bij heroïnehandel.

In cassatie bepaalde de Hoge Raad dat die zaak voor wat betreft de heroïnehandel opnieuw moet. M. ontsnapte in 2008 uit de gevangenis in Heerhugowaard, in 2009 werd hij in België weer gepakt. Hij geldt als een crimineel met aanzien in het Amsterdamse milieu.

Naast de gewone strafzaak begon justitie ook een ontnemingsprocedure tegen M., teneinde hem zijn criminele winsten af te nemen. De rechtbank honoreerde in die zaak vorig jaar de forse eis van het Openbaar Ministerie: M. moet 16 miljoen euro betalen. De berekeningen van het illegale fortuin van M. kon justitie onder meer maken op basis van door M. gemaakte aantekeningen.

Afhandelen

De zaak die nu bij het Amsterdamse hof loopt is nog lang niet klaar om door de rechter te worden afgehandeld. Er moet nog onderzoek worden gedaan, waaronder het horen van getuigen. Het hof verwacht op zijn vroegst volgend voorjaar verder te kunnen met de zaak.

Dit gegeven, plus het feit dat M. al een flinke tijd in voorarrest zit en de heroïnezaak al 9 jaar oud is, zijn voor het hof aanleiding geweest het verzoek van advocaat Rombouts te honoreren. Bovendien zit de hem opgelegde celstraf van 8 jaar er volgend jaar zomer op.

Melden

M. moet wel zijn paspoort inleveren en zich wekelijks bij de politie melden. Hij wordt weer vastgezet als hij zich daar niet aan houdt.

De naam van Gwenette M. dook de afgelopen jaren op in diverse grote (moord-)onderzoeken, maar in die zaken kwam het nooit tot vervolging.

De onlangs opgepakte kickbokser Badr Hari, verdacht van ernstige mishandelingen, beleed in het verleden openlijk zijn vriendschap met M. door tijdens een groot vechttoernooi een T-shirt met de opdruk 'Gwenette forever' te dragen.