SCHIPHOL - De Airbus A380 is woensdagmiddag geland op Schiphol. Rond 13.00 uur kwam het grootste passagiersvliegtuig ter wereld aan op de Zwanenburgbaan. 

Het toestel kreeg na aankomst een welkomstsaluut van de brandweer en de twee Nederlandse piloten lieten de Nederlandse vlag uit het raam wapperen. Honderden vliegtuigspotters stonden de kist bij Schiphol op te wachten.

Honderden vliegtuigspotters stonden de kist bij Schiphol op te wachten. Velen stonden echter op de verkeerde plek, bij de Polderbaan. Daar zou het vliegtuig namelijk aanvankelijk landen.

''Dit is echt ontzettend balen’’, aldus vliegtuigspotter Gertjan Staphorst. ''Je wil het ding voor je neus zien, niet een paar kilometer verderop.’’

Bekijk beelden van de landing:

Gevaarte

De A380 is het zwaarste passagierstoestel ter wereld. Het 500.000 kilo wegende gevaarte is 73 meter lang, heeft een spanwijdte van 79,8 meter en kan ruim 500 passagiers herbergen.

Het dubbeldekkerstoestel heeft plek voor 427 stoelen in economy class en 70 zitplekken in business class. Daarnaast zijn er 14 luxe privésuites aan boord voor first class-passagiers.

Spa

Reizigers uit de twee hoogste klassen kunnen bovendien een bezoek brengen aan de spa of een cocktail drinken in de bar aan boord. Als de cabine volledig uit economy class zou bestaan, zou er zelfs plek zijn voor 853 passagiers.

De A380 heeft zo'n 49 procent meer vloerruimte dan haar grootste concurrent, de Boeing 747. Dat levert echter 'slechts' 35 procent meer capaciteit op, omdat Airbus de stoelen en gangpaden breder maakt dan Boeing.

Dubai

Vanaf woensdag vliegt de Arabische luchtvaatmaatschappij Emirates dagelijks met de A380 van Amsterdam naar Dubai en terug. Ook in Dubai zelf treft men voldoende superlatieven. Zo is de in 2008 exclusief voor Emirates opgeleverde Terminal 3 van Dubai Airport met 1.185.000 vierkante meter het op één na grootste gebouw ter wereld wat betreft vloeroppervlakte.

Vlakbij Dubai Airport staat de Burj Khalifa-toren, met 829,84 meter het hoogste gebouw ter wereld.

Eerste lijnvlucht A380 geland op Schiphol