AMSTERDAM - Een consultant die eerder dit jaar door het ministerie van Infrastructuur werd geschorst wegens vermeende fraude bij het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB, kan volgens het departement gewoon haar contract uitdienen.

Haar treft namelijk helemaal geen blaam.

Het feitenonderzoek is inmiddels afgerond en de conclusie is dat er geen sprake is van fraude of van belangenverstrengeling, aldus een woordvoerster van het ministerie woensdag.

De consultant, Tonny Weijn, is erg opgelucht. Ze was bij het ministerie een plan aan het ontwikkelen om het gebruik van de ov-chipkaart voor mensen met een beperking eenvoudiger te maken. Ze hoopt dat ze dat kan afmaken, zei ze woensdag tegen het ANP.

Ze had net een concept klaar, toen het verhaal over het GVB in de wereld kwam, het bedrijf waar ze eerder een project had gedaan.

Gesjoemel

De Telegraaf schreef in maart dat er bij het GVB miljoenen waren verdwenen door gesjoemel. Het ov-bedrijf liet vervolgens onderzoek doen. Daaruit bleek dat van fraude geen sprake was, maar wel van onbehoorlijk bestuur. Zo waren aanbestedingsregels niet gevolgd.

De uitkomsten van het onderzoek hadden grote personele gevolgen. Een van de drie directeuren werd ontslagen en een andere gedegradeerd. De kwestie leidde ook tot het aftreden van een aantal commissarissen. Weijn is nu dus echter in ere hersteld.