DEN HAAG - Nog ruim 20 procent van de Nederlanders handelt bankzaken niet af via het internet. Toch staat Nederland in de top van de Europese Unie wat betreft internetbankieren.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde.

Tussen 2005 en 2011 steeg het aandeel personen (van 16 tot 75 jaar) dat via internet de bankzaken afhandelt van 50 naar 79 procent. Hiermee heeft Nederland samen met Finland het hoogste aandeel dat internetbankiert in de Europese Unie.

Vooral ouderen (55 tot 75 jaar) zijn meer gaan internetbankieren, hun aandeel verdubbelde sinds 2005 tot 60 procent. Het lijkt er volgens het CBS op dat de grootste groei nu wel is geweest, wat er weer op kan wijzen dat het verzadigingspunt langzamerhand is bereikt.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de EU heeft Nederland met Finland het hoogste aandeel personen dat internetbankiert. In Roemenië en Bulgarije daarentegen worden nauwelijks bankzaken via internet geregeld. Gemiddeld regelt 37 procent van de 16 tot 75-jarigen in de EU bankzaken via internet, aldus het CBS.

Beweeg de cursor over de kaart om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen