AMSTERDAM - Slechts 40 procent van de aanvragen voor cultuursubsidies vanaf 2013 is toegekend. De schade voor de cultuursector is door bezuinigingen groot.

Dit stelt het Fonds Podiumkunsten dat woensdag de toekenning van de cultuursubsidies bekend heeft gemaakt. 70 culturele instellingen raken de komende 4 jaar hun subsidie kwijt.

"Nooit eerder werd er zoveel abrupt op de cultuur bezuinigd als nu. De schade is ongemeen groot." Het kabinet besloot in de afgelopen periode vanaf 2013 200 miljoen te bezuinigen op cultuur.

Concurrentie

Volgens het fonds was de concurrentie tussen de culturele instellingen dan ook "onvergelijkbaar veel zwaarder dan vier jaar geleden".

Het fonds zal vanaf 2013 tot 2016 aan 80 in plaats van 118 instellingen een subsidie toekennen, terwijl 203 instellingen daarvoor een aanvraag indienden.

Het merendeel van de aanvragen (85 procent) was afkomstig van al gesubsidieerde instellingen, die bij elkaar wel een derde minder aan subsidie aanvraagden.  In totaal geeft het Fonds voor 24,5 miljoen euro aan subsidie weg terwijl voor 53 miljoen was aangevraagd.

Beweeg de cursor over het diagram om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Fonds Podiumkunsten. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Oerol

Onder de aanvragen die niet zijn toegekend zijn prominente namen zoals bijvoorbeeld De Appel , het Toneel Speelt, Carver, het Nieuw Ensemble, Theaterfestival Boulevard, het Paradiso-Melkweg Productiehuis en festivals als Mundial, Motel Mozaique, het Grachtenfestival, Amsterdam Dance Event en 5 Days Off.

Het Oerol Festival, het Nederlands Blazersensemble, Het Nederlands Kamerkoor, Slagwerk Den Haag en Orkater behoren nog wel tot de gelukkigen.

Ook zijn er 17 nieuwe instellingen die een subsidie zullen ontvangen. Het Fonds gaf bij veel van de instellingen die geen subsidie zullen ontvangen wel een positief advies uit, maar het budget van het fonds is ontoereikend om dit ook daadwerkelijk toe te kennen.

Het Fonds Podiumkunsten is een van de belangrijkste subsidiefondsen in Nederland, maar niet het enige. Op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt welke instellingen vanuit het landelijk subsidiestelsel (Raad van Cultuur) subsidie zullen krijgen. Dit gaat in totaal om een bedrag van 310 miljoen euro.