RIJSWIJK - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het Rotterdamse chemisch bedrijf Odfjell.

De raad liet woensdag weten dat te doen naar aanleiding van ''meerdere incidenten, de stillegging en aanhoudende onrust bij Odfjell''.

Het onderzoek richt zich op de rol van Odfjell, vergunningverlening, inspecties, handhaving en de rol van de overige betrokken partijen. ''Hoe kan het dat onder het oog van de inspecties de veiligheid voor de omgeving en de integriteit van de installaties van Odfjell zodanig is dat tot stillegging van het bedrijf is overgegaan?'', is de centrale vraag die de OVV zich stelt.

Eerder deed de raad al onderzoek naar onder meer de brand bij Chemie Pack in Moerdijk in januari 2011. Toen stelde de instantie voor alle benodigde expertise voor inspecties bij zogeheten BRZO-bedrijven onder één dak onder te brengen.

''Bij een verantwoordelijke partij met gezag. De getrokken lessen uit deze onderzoeken worden meegenomen in dit onderzoek'', laat de onderzoeksraad weten.

Andere bedrijven

Niet alleen het chemisch opslagbedrijf Odfjell in Rotterdam, maar ook andere risicovolle bedrijven in Nederland nemen een loopje met de veiligheidsregels en spelen met mensenlevens.

Kritische rapporten over de risico's en falend toezicht zijn in de prullenbak verdwenen. Dat stelt oud-voorzitter Jan Kerstens van de dit voorjaar opgeheven Adviesraad Gevaarlijke Stoffen woensdag in het AD.

''Als zich bij een van de milieugevaarlijke bedrijven in het Rotterdamse havengebeid een ramp voltrekt, kunnen er in een klap honderden doden vallen. Dat is een boodschap die mensen niet graag willen horen. Ook bestuurders niet'', stelt Kerstens.

Samen

De adviesraad ging vorige maand samen met de VROM-raad, de Raad voor Verkeer en Waterstaat, de Raad voor het Landelijk Gebied op Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).

Volgens het AD bleek overigens ondanks toezeggingen van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu, in de Rli niemand te zitten met kennis van gevaarlijke stoffen.