AMSTERDAM - Het kabinet van Curaçao is gevallen. Nadat zondagavond parlementslid Eugene Cleopa bekendmaakte op te stappen, heeft nu ook fractievoorzitter Dean Rozier van de MFK zijn vertrouwen in de coalitie opgezegd.

Met het verliezen van steun van de parlementsleden is het kabinet de meerderheid kwijt.

Rozier schrijft in een brief aan zijn partijbestuur dat de gemeenschap geen vertrouwen meer heeft in het parlement. De MFK-fractievoorzitter verwijst onder meer naar de slechte financiële situatie in het land, problemen in de gezondheidszorg en problemen in het justitiële apparaat. Ook noemt hij de relatie van Curaçao met Nederland 'moeizaam'. Volgens Rozier moet op Curaçao nu een zakenkabinet worden gevormd.

De regering van Schotte is de eerste sinds de Nederlandse Antillen in oktober 2010 werden ontbonden. Curaçao heeft sindsdien de status van een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Zwaar weer

Curaçao verkeert in zwaar weer door financiële crises, die het Caribische eiland parten spelen. Drie weken geleden werd Curaçao onder curatele gesteld door Nederland en het land moet nu forse bezuinigingen doorvoeren.

Naar verwachting zal premier Schotte later woensdag het ontslag van zijn kabinet aanbieden aan de gouverneur op het eiland.