AMSTERDAM - Gerard Spong bereidt een klacht voor tegen Suriname bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten. 

Spong doet dit vanwege de in mei aangenomen amnestiewet, waardoor de daders van de Decembermoorden bij een mogelijke veroordeling vrijuit gaan.

De strafpleiter liet destijds weten juridische stappen te willen ondernemen. De amnestiewet wet zou in strijd zijn met internationale rechtsverdragen.

Het slepende proces, dat in 2007 begon, ligt nu stil omdat de krijgsraad zich niet bevoegd acht een beslissing te nemen over de amnestiewet. De wet werd aangenomen toen het proces op z'n einde liep en justitie met een eis zou komen.

Regime

Huidig president Desi Bouterse staat terecht omdat hij in 1982, toen hij legerleider was, betrokken was bij het ombrengen van vijftien tegenstanders van zijn regime. In totaal zijn er 25 verdachten in de zaak.

Het is onduidelijk of Spong, die eerder de Surinaamse regering adviseerde in het proces, nog andere wegen gaat bewandelen om de amnestiewet te dwarsbomen.

Wanneer de klacht bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten tegen Suriname precies wordt ingediend, kan Spong nog niet zeggen.