ROTTERDAM - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en havenwethouder Jeannette Baljeu hebben gefaald in de aanpak van het tankopslagbedrijf Odfjell in de Maasstad.

Dat stellen GroenLinks en Leefbaar Rotterdam nu de volledige bedrijfsvoering daar stil is komen te liggen.

"Eind juni verzekerden de burgemeester en de havenwethouder in een raadsdebat dat de situatie bij Odfjell veilig was. Dat blijkt een valse geruststelling te zijn geweest", stelt Arno Bonte van GroenLinks.

Samen met Leefbaar Rotterdam wil de partij dat Aboutaleb in de eerstvolgende raadsvergadering op 6 september na het zomerreces uitlegt waarom de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond niet eerder ingreep.

Een woordvoerster van de gemeente verklaart dat wel degelijk is beloofd dat er op een passende manier wordt ingegrepen als er sprake is van acuut gevaar.

Raadsenquête

De twee oppositiepartijen willen dat de veiligheidsregio veel actiever controleert of chemiebedrijven zich aan de veiligheidseisen houden.

Beide partijen dienen opnieuw een voorstel in tot een raadsenquête naar het functioneren van de chemie-inspecties in de Rotterdamse haven, onder meer door de Milieudienst Rijnmond. Eerder kreeg dat voorstel geen meerderheid.

''Inwoners van de regio Rijnmond hebben jarenlang naast een tikkende tijdbom gewoond. En wie weet welke risico's we bij andere bedrijven nog lopen." Bonte vindt dat de veiligheidsregio laks is geweest en omwonenden onnodig in gevaar zijn gebracht.

Sluiting

Bij de gemeente Rotterdam wilde een woordvoerder maandag niet reageren op de sluiting van het bedrijf in de haven van Rotterdam. ''De verantwoordelijke instantie in deze is de provincie Zuid-Holland'', aldus de woordvoerder.

Dat het bedrijf met zoveel kans op gevaar voor de omgeving binnen de gewestgrenzen ligt en Aboutaleb voorzitter is van de veiligheidsregio in het gebied, doet volgens de woordvoerder niet ter zake.