OOSTERHOUT - Een containerschip heeft dinsdag urenlang klemgezeten onder een brug over het Wilhelminakanaal bij Oosterhout waar de A59 overheen loopt.

Het schip kwam 's middags los, nadat het zich 's ochtends rond half 8 had klemgevaren. Dat meldde het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De schipper koos een te lage doorgang, waardoor een van de lege containers op het schip klem kwam te zitten onder de brug. Met snijbranders werd geprobeerd de container los te krijgen.

Ook werd geprobeerd het schip te laten zakken door de ballasttanks van het schip te vullen en het waterpeil van het Wilhelminakanaal te laten zakken. Bij de pogingen het schip los te krijgen viel een lege container in het water, maar die veroorzaakte geen schade.

Inschattingsfout

De 58-jarige schipper maakte volgens het KLPD een inschattingsfout toen hij een tegenligger wilde passeren. Hij koos het stuurboordgat onder de brug in plaats van het bakboordgat. Het stuurboordgat heeft minder ruimte, waardoor de schipper zichzelf klemvoer.

Een rijstrook op de A59 richting Den Bosch ging dicht vanwege de pogingen het schip los te trekken. Dat veroorzaakte een file van ongeveer 2 kilometer, meldde de ANWB. Inspecteurs van Rijkswaterstaat bekijken de schade aan de brug.

Containerschip vast onder A59