UTRECHT - De gemeent Utrecht kon maandag nog steeds geen volledig beeld geven van de mate waarin asbest is verspreid in 4 straten in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

De analyse van de honderden monsters die in de betrokken woningen zijn genomen zou in het weekeinde klaar zijn, maar dat is volgens burgemeester Aleid Wolfsen niet gelukt.

Wolfsen benadrukte dat de cijfers, zodra ze bekend zijn, eerst zullen worden voorgelegd aan de bewoners van de flatwoningen en portieken.

Elk huishouden wordt volgens hem persoonlijk ingelicht over eventueel aangetroffen vervuiling in hun woning.

Betrouwbare antwoorden

Wolfsen snapt de twijfels en frustratie van de bewoners, zo schrijft hij maandag op zijn weblog.  Volgens hem nemen de gemeente en woningcorporatie Mitros alleen genoegen met ''duidelijke, volledige en betrouwbare antwoorden''. Daarom vraagt hij de bewoners om ''geduld en vertrouwen''.

De communicatie tussen de bewoners van de vier straten in de wijk Kanaleneiland en de gemeente en woningcorporatie verloopt moeizaam na een stroeve start begin vorige week.

''We willen allemaal dat de bewoners hun leven zo snel mogelijk weer kunnen oppakken in hun eigen, veilige huis in een veilige omgeving'', aldus de burgemeester.

Sanering

Woningcorporatie Mitros stelt de bewoners van de 48 flats aan de Marco Pololaan op de hoogte van de resultaten van de inspectie die wordt gedaan als de sanering van twee trappen en een hal klaar is.

Met de sanering is maandag gestart. Naar verwachting kunnen de evacués uit de flats later deze week terug naar huis, maar wanneer dat precies zal zijn was maandag nog niet bekend.

Mitros helpt de bewoners ook bij de terugkeer naar hun woningen. Omdat de terugkeer aanstaande is, is maandag besloten dat de mensen uit de Marco Pololaan in de opvanghotels kunnen blijven.

Logeerwoningen

Van de 89 ingerichte tijdelijke logeerwoningen voor bewoners van Kanaleneiland, waren er maandag nog maar 12 in gebruik genomen. Bewoners van 22 andere adressen hebben gekozen voor de 1500 euro per maand die zij krijgen voor het zelf regelen van tijdelijke vervangende huisvesting.

Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht maandagmiddag gezegd. In totaal zijn nu bewoners van een kleine 25 woningen vertrokken uit de opvanghotels waarin zij sinds vorige week logeerden.

Uit een nieuwe telling is maandag gebleken dat de bewoners van 91 van de 184 betrokken woningen in de vervuilde wijk nog op vakantie zijn. Veel gezinnen blijven nog wekenlang weg, aldus de gemeente. Bij terugkeer kunnen de bewoners hun huis alsnog laten inspecteren, als ze daar prijs op stellen.