AMSTERDAM - De man die vorige week door de rechtbank in Leeuwarden is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 9,5 ton aan een ex-prostituee, heeft hoger beroep aangetekend. 

Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman maandag meegedeeld.

De rechtbank stelde vast dat de man, de 33-jarige Abdelilah Y., zijn partner 7 jaar lang met bedreiging en grof geweld tot prostitutie heeft gedwongen. De vrouw heeft al haar verdiensten aan hem moeten afstaan.

De rechtbank legde Y. naast de ongekend hoge schadevergoeding ook een celstraf van 6 jaar op. Y. ontkent de beschuldigingen.

'Geen dwang'

De rechtbank sprak in het vonnis van ''een lucratieve vorm van slavernij’’. Volgens Y., die een relatie had met het slachtoffer, is er geen sprake geweest van dwang.

De vrouw en haar advocaat Richard Korver hadden 1,2 miljoen schadevergoeding geëist. Plasman maakt bezwaar tegen de manier waarop de rechtbank tot de hoogte van het schadebedrag is gekomen.

''Het is alleen haar verklaring. Zij zegt dat zij 7 jaar lang 500 euro per dag heeft verdiend en alles heeft afgestaan. Op die manier is men op dit bedrag uitgekomen. Dat vind ik wel héél kort door de bocht’’, aldus de raadsman.

Opschortende werking

Het aantekenen van hoger beroep heeft een opschortende werking. Y. hoeft dus pas te betalen als de uitspraak definitief is. Van de 9,5 ton is het leeuwendeel materiële schade (het verdiende geld dat de vrouw aan Y. heeft moeten afstaan).

De rechter heeft de claim van de vrouw voor immateriële schadevergoeding (smartengeld) van 20.000 euro toegewezen.

Als Y. na een onherroepelijke uitspraak niet betaalt, kan hem maximaal een jaar vervangende hechtenis worden opgelegd. Dit ontslaat hem overigens niet van de betalingsverplichting.