AMSTERDAM - De ANWB Alarmcentrale heeft vorige week een recordaantal pechhulpvragen uit het buitenland gekregen.

Er werd zesduizend keer hulp verleend aan automobilisten, een record. Het vorige record van 5750 hulpverleningen dateert uit 2009.

De meeste hulpvragen kwamen uit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, vooral over start-, koel- en koppelingsproblemen. In Spanje en Marokko was een 'opmerkelijke' daling van het aantal voertuigen dat werd geholpen.

Dat komt volgens de ANWB doordat Marokkaanse Nederlanders vaker voor het vliegtuig kiezen. Ook blijven velen vanwege de ramadan in Nederland.

Zomerweer

De ANWB ontving de afgelopen week in totaal meer dan 75 duizend telefoontjes. De drukste dag was maandag 23 juli met ruim elfduizend. Vooral de bosbranden in Spanje en het mooie zomerweer in Nederland zorgden voor de extra drukte.

De alarmcentrale verwacht ook de komende twee weken nog flinke drukte, vooral in Frankrijk kunnen de wachttijden oplopen. Veel Nederlanders reizen dan weer terug naar huis.

Doordeweeks

Het aantal vakantiegangers dat ervoor kiest om op doordeweekse dagen te reizen neemt toe, meldt de ANWB verder. Ze proberen zo de lange files in het weekend te vermijden, merken de steunpunten van de ANWB in Lyon, München en Barcelona op.

Reddingsbrigade

De Reddingsbrigade Nederland moest vorige week in totaal 3298 hulpverleningsacties uitvoeren. Bovendien werd er 2720 keer eerste hulp verleend, een record. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

In totaal moest de reddingsbrigade 31 keer iemand uit een levensbedreigende situatie redden, 62 keer zwemmers en 39 opvarenden helpen, en 477 kinderen met hun ouders herenigen.

Daarmee zijn er dit jaar tot nu toe al 733 vermiste kinderen weer getraceerd door de reddingsbrigade, terwijl op jaarbasis gemiddeld 698 kinderen gezocht moeten worden.

Bekijk hier de actuele situatie op de weg