SLENAKEN - De vloedgolf van afgelopen weekeinde heeft voor vele tonnen schade aangericht in het dorpje Slenaken. Dat blijkt uit reacties van de getroffen ondernemers. 

Of zij de schade vergoed krijgen, is nog maar de vraag. Bij overstromingen kan de verzekeraar zich beroepen op uitsluiting en krijgen de ondernemers niets.

Bij de twee getroffen hotels zijn maandag vertegenwoordigers van verzekeraars komen kijken en overleggen. De afspraak met een verzekeringsagent van restaurant de Boswachter ging niet door, aldus een zeer teleurgestelde eigenaar.

Optimistisch

Eigenaar Teuben van hotel Slenaker Vallei zei na afloop van zijn gesprek met de verzekering ''erop te vertrouwen dat alles goed komt.'' Harde toezeggingen had de verzekering nog niet gedaan, maar gezien het verloop van het gesprek is Teuben optimistisch.

De 24 gasten zijn inmiddels uit hotel Slenaker vertrokken. ''De ravage hier is te groot'', zei Teuben. ''Het stromende water stond een meter hoog op de begane grond.''

Eerder zei hij al dat er sprake is van 'overvloedig hemelwater', en dat valt wel onder de dekking. Bovendien vermoedt hij achterstallig onderhoud van de Gulp door het waterschap Roer en Overmaas.

Geen besluit

De eigenaresse van het door de vloedgolf getroffen hotel Slenaker Hof is weinig mededeelzaam. De verzekering is maandag langsgeweest maar heeft geen besluit genomen, zei ze. Verder wilde ze geen commentaar geven.

Ger de Groen van de Boswachter vecht tegen zijn tranen. Hij weet nog steeds niet waar hij aan toe is. ''Ze belden vanmiddag af. Hopelijk komen ze dinsdag wel'', zei hij.

Onderhoud

Het waterschap Roer en Overmaas ontkent dat er sprake is van achterstallig onderhoud. ''Een maand geleden hebben we nog grind en slib uit de Gulp gebaggerd bij de brug voor de hotels en het restaurant. Ook letten we goed op dat er geen takken of planten in het water terecht komen'', zei een woordvoerster.

Bekijk beelden van de overstroming:

Door zware regenval trad het riviertje de Gulp zaterdagavond buiten zijn oevers. Het hoge water stroomde Slenaken in en sleurde auto's mee en veroorzaakte veel schade.

Schade Slenaken