VUGHT/TER APEL - Bijna 80 uitgeprocedeerde Somaliërs die na de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel tijdelijk onderdak hebben gekregen, verkiezen de straat boven een dak boven hun hoofd.

Maandag hebben ze hun spullen ingepakt en de sleutels ingeleverd van de vrijheidsbeperkende locatie (VBL) in Vught waar ze waren ondergebracht, zo meldden ze maandag.

Reden is dat ze naar de VBL in Ter Apel moeten en dat willen ze niet. 2 weken geleden bepaalde de Raad van State dat minister Gerd Leers (Asiel) uitgeprocedeerde Somaliërs niet mag uitzetten. De situatie in het land is te gevaarlijk, zo oordeelde de raad.

''Toch moeten wij weer naar een ander terugkeercentrum'', zegt een woordvoerder. ''We willen eindelijk een oplossing, eindelijk een verblijfsvergunning.''

Meldplicht

Afgelopen donderdag weigerden de Somaliërs in Vught zich te houden aan de dagelijkse meldplicht uit protest tegen het regime in de VBL's en de komende verhuizing naar Ter Apel. Volgens de groep kregen ze de keuze: of terug naar Somalië, of naar Ter Apel.

Minister Leers liet vorige week via een woordvoerder al weten dat hij niet van plan is water bij de wijn te doen. De meldplicht is er om zicht op de mensen te houden, zo liet hij weten. ''Als het ze niet bevalt, dan gaan ze maar vrijwillig naar hun land terug'', zei de woordvoerder toen.