SLENAKEN - Medewerkers van restaurant de Boswachter en naburige hotels aan de Gulp in Slenaken zijn maandag druk in de weer met het storten van door modder en water waardeloos geworden materiaal, voorraad en huisraad.

Alles wat door de vloedgolf en de modderstromen van afgelopen weekeinde onbruikbaar is geworden, gaat in de door de gemeente neergezette containers.

Het gaat daarbij onder meer om afgedankt beddengoed, televisies, ventilatoren, stripboeken, matrassen, servies en meubels.

Over terrasstoelen hangen thee- en handdoeken te drogen. Eigenaresse Joyce de Groen van restaurant de Boswachter heeft nauwelijks geslapen sinds de vloedgolf. ''Je raakt oververmoeid en dan slaap je niet meer'', zei ze maandag. Ze weet niet of de verzekering de schade vergoedt.

''We willen door met de zaak'', zegt ze. ''We hebben voor zeker een ton schade; alle apparatuur en voorraad is naar de knoppen. Er moet opnieuw worden geverfd, deuren moeten vervangen, de vloer is omhoog gekomen. We zijn nu alles aan het schoonmaken en de tegels aan het poetsen. Straks zetten we een warmtekanon binnen om te drogen.''

Helpende hand

Een bergingsbedrijf sleept intussen twee bemodderde auto's af. De bestuurder van het bergingsbedrijf laat weten vlak daarvoor ook in het Belgische grensplaatsje Hombourg, 5 kilometer verderop, twee auto's te hebben afgevoerd die door water en modder niet meer aan de praat zijn te krijgen.

De gemeente biedt waar mogelijk de helpende hand. Medewerkers praten maandag met getroffen ondernemers. ''We helpen al naar gelang de behoefte'', zegt een woordvoerster van de gemeente maandag. Over de omvang van de schade kan zij nog niets zeggen.