AMSTERDAM - In het vliegtuig dat maandagochtend na vertrek terugkeerde naar Schiphol omdat de bemanning melding maakte van een verdachte situatie, is niets gevaarlijks aangetroffen.

"Er zijn geen explosieven of andere gevaarlijke voorwerpen aangetroffen", laat een woordvoerder van de marechaussee weten. ''Het toestel is doorzocht en schoon bevonden.''

Er wordt nog wel nader onderzoek gedaan naar het verdachte voorwerp aan boord van het Fokker 70 KLM-toestel dat met ongeveer 45 mensen op weg was naar het Britse Leeds.

Even na 09.30 uur is het vliegtuig op een speciaal stuk van de luchthaven geparkeerd en zijn alle passagiers van boord gehaald.

Speurhonden

Het vliegtuig is onderzocht met behulp van speurhonden en de Explosieven Opruimingsdienst, licht een woordvoerder van de marechaussee aan NU.nl toe.

Het is nog niet zeker of de passagiers deel uit gaan maken van het onderzoek. Op de luchthaven zijn verder geen bijzondere veiligheidsmaatregelen genomen.

Een woordvoerder van de KLM liet weten dat de veiligheid van crew en passagiers ''op geen enkel moment in het geding is geweest''. De maatschappij zorgt dat de reizigers maandag alsnog naar Leeds worden vervoerd.

Een woordvoerder van KLM meldde dat het toestel even voor half twaalf is vrijgegeven en de passagiers na een laatste screening allemaal weer richting Leeds zullen vertrekken.

Vliegtuig terug na 'verdachte' vondst