ASSEN - In Noord-Drenthe is opnieuw onrust ontstaan nadat in de nacht van zaterdag op zondag een monumentale rietgedekte boerderij in het gehucht Eleveld in vlammen is opgegaan.

Vooral in de gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo zijn het afgelopen jaar meerdere oude panden afgebrand, zeer waarschijnlijk door brandstichting.

De brand van afgelopen weekeinde vertoont veel overeenkomsten met eerdere incidenten. Ook nu ging het om een oude boerderij (rond het jaar 1800), rietgedekt en ontstond het vuur midden in de nacht rond 3 uur. Eerder gebeurde dat ook in Rolde en Gieten in maart van dit jaar. Toen gingen twee monumentale boerderijen in dezelfde nacht in vlammen op.

In oktober 2011 gebeurde hetzelfde met een kapitaal pand in Oudemolen en de schaapskooi in Balloo. Daarvoor waren boerderijen in Taarlo, Anderen, Eext en Hooghalen het doelwit.

Vernietigend

Vaak waren de branden zo vernietigend dat de oorzaak niet meer kon worden vastgesteld. Maar in alle gevallen, met de laatste in Eleveld erbij staat de teller op tien, sluit de politie brandstichting nadrukkelijk niet uit. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.

Wel konden de bewoners zich in enkele gevallen ternauwernood uit de vuurzee redden.

Aanhouding

De politie verrichtte in mei van dit jaar een aanhouding, maar de vrouw uit de omgeving van Emmen - die een verleden als pyromaan zou hebben - kon uiteindelijk niet met de branden in verband worden gebracht. Na enkele dagen is ze weer op vrije voeten gesteld.

Ook werd er maandenlang 's nachts extra door de politie gesurveilleerd in Aa en Hunze en Tynaarlo en heeft een speciaal rechercheteam bewakingsbeelden van bedrijven en particulieren in de hele regio opgevraagd.