AMSTERDAM - De schoonmaak van twee portieken en een balkon aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland begint maandag. Dat heeft de gemeente zondag bekendgemaakt.

Het zijn de enige schoonmaakwerkzaamheden in de flat. De bewoners kunnen hopelijk nog dezelfde week terug. De uitslagen van de tests in de flat aan de Stanleylaan laten nog op zich wachten.

De voorbereidingen voor de schoonmaakwerkzaamheden van het blok woningen aan de Marco Pololaan gaan zondag al van start, zo meldt de gemeente.

In de flat zijn geen besmette woningen aangetroffen. De bewoners kunnen pas terug na inspectie door meerdere instanties.

Persoonlijk gesprek

In de flat aan de Stanleylaan werd het kankerverwekkende asbest anderhalve week geleden ontdekt bij werkzaamheden. De resultaten van de metingen worden pas openbaar als de bewoners in een persoonlijk gesprek geïnformeerd zijn over de uitslagen voor hun woning.

De gemeente meldde verder dat zondag met acht gezinnen overeenstemming is bereikt over alternatieve woonruimte. De families vertrekken binnen 24 uur naar een tijdelijke woning of accepteren een vergoeding om zelf alternatief onderdak te kunnen regelen.

De bewoners van tientallen woningen in de Utrechtse wijk kregen zondag en maandag het dringende verzoek hun woningen te verlaten.