TILBURG - De Tilburgse kermis heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. 

Aan de hand van beelden uit de politiehelikopter komt de gemeente tot de conclusie dat 1,5 tot 1,6 miljoen mensen op het 10-daagse evenement zijn afgekomen.

Dat liet verantwoordelijk wethouder Joost Möller van de gemeente Tilburg zondag weten. De cijfers zijn inclusief de bezoekers die zondag op de laatste dag nog worden verwacht. Drukste dag was de zogeheten Roze Maandag met 375.0000 belangstellenden.

De kermis, de grootste van de Benelux, kent volgens de wethouder al jaren een stijgende lijn. Dat komt door het toevoegen en uitbouwen van evenementen zoals een dancefeest. Maar dit jaar droeg ook het mooie weer bij aan de hoge opkomst.

Horeca

Vooral de horeca profiteerde hier flink van volgens de wethouder. Voor de kermisexploitanten zijn de bestedingen gelijk gebleven of licht gestegen.

Möller zei dat de kermis ''fantastisch'' is verlopen. Desondanks verrichtte de politie 41 aanhoudingen, veelal wegens zaken waarbij alcohol in het spel was, zoals baldadigheid en vechtpartijtjes.Maar dat zijn er niet veel, zo verzekerde de wethouder. ''Op een normale stapavond zijn er pakweg tien arrestaties. Dus al met al was het rustiger dan normaal.''

De gemeente had ook nog cijfers over wat de mensen op de kermis achterlieten. Van het kermisterrein werd 146.000 kilo afval opgehaald en uit de geplaatste plashuisjes werd 21.000 liter urine afgevoerd.

De publieksprijs voor de meest populaire attractie ging dit jaar naar de Teststrecke, een grote achtbaan.