SLENAKEN - De precieze omvang van de schade door de overstroming in het Limburgse dorp Slenaken is nog niet duidelijk. 

Medewerkers van de gemeente Gulpen-Wittem zijn zondagochtend druk bezig deze te inventariseren. Dat heeft een een woordvoerster laten weten.

De gemeente is ook druk doende de schade op te nemen in de buitengebieden. De gemeente heeft een telefoonnummer op de website geplaatst waar inwoners terecht kunnen met vragen en schademeldingen. Zodra de omvang van de schade bekend is, beginnen de opruimwerkzaamheden.

Locatie Slenaken in Zuid-Limburg:


Grotere kaart weergeven  

Het waterpeil de Gulp steeg zaterdagavond plotseling sterk tot het riviertje buiten zijn oevers trad. Een hoogwatergolf sleurde auto's mee en de Dorpsstraat en de Waterstraat in Slenaken kwamen onder water te staan. Twee hotels liepen onder. De hotelgasten wisten een goed heenkomen te zoeken op de hogere verdiepingen. Woonhuizen lijken gespaard te zijn gebleven.

De brandweer is zondag nog steeds doende met het wegpompen van water uit de getroffen hotels en het restaurant. De ravage is enorm, veel is vernield of zit onder de modder. Het waterschap Roer en Overmaas assisteert de bandweer bij de werkzaamheden en inventariseert maandag wat er precies is gebeurd. ''Dan onderzoeken we hoeveel regen er gevallen is en waar'', zei de woordvoerster.

Bekijk beelden van de overstroming:

Burgemeester

Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Gulpen-Wittem, waar Slenaken onder valt, bezocht het dorp zondag. Ook hij benadrukte dat de vloedgolf door de snelheid waarmee deze zich ontwikkelde, niet te voorzien was. ''We zijn erdoor overvallen'', zei hij.

Van den Tillaar sprak zondag met door de overstromingen getroffen mensen. ''De mensen zijn zwaar gedupeerd. Ze zijn aangeslagen en moe. Logisch, ze zijn de hele nacht in touw geweest." De gasten van de volgeboekte hotels hoefden hun vakantie niet in het water te zien vallen. ''Dit is een kleine gemeenschap, waar iedereen voor elkaar in de bres springt'', zei Van den Tillaar. ''Alle gasten zijn goed geholpen''.

Gulpener

Hij zei verder dat ook een opslagloods van bierbrouwerij Gulpener in het stroomafwaarts gelegen Gulpen door het aanzwellende water is overspoeld, evenals enkele particuliere panden langs het riviertje. ''De komende dagen brengen we de schade in beeld'', aldus Van den Tillaar.

De brandweer meldde zondagochtend vroeg dat een vrouw gewond zou zijn geraakt tijdens de overstromingen. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid Limburg is de vrouw echter onwel geworden. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

Verklaring

Een vloedgolf zoals in Slenaken en Gulpen komt in Nederland praktisch nooit voor. Het gaat om een hier zeer ongebruikelijk verschijnsel dat wel een jaarlijks terugkerend fenomeen is in met name de Alpen of de Pyreneeën. Dat zei Grieta Spannenburg van Meteo Consult zondag.

In ruim een half uur tijd viel zaterdagavond in het Waalse grensplaatsje Hombourg, gemeente Plombières in het Land van Herve, zo'n 60 millimeter regen. Ter vergelijking: normaal valt in de hele maand juli 80 millimeter neerslag. Die enorme hoeveelheid water zocht via de meanderende Gulp een weg naar beneden. Het verval tussen Hombourg en Slenaken bedraagt 73 meter, waardoor de stroom fors aanzwol. Een vloedgolf, in goed Engels ook wel een flashflood genoemd, was daarvan het gevolg.

Gerommel

De afstand tussen Hombourg en Slenaken bedraagt zo'n 5 kilometer. Ook in Slenaken regende het zaterdagavond, maar veel minder dan in het Belgische grensgebied.

''De Alpen in Duitsland en Frankrijk kennen dit verschijnsel veel meer. In de Alpen en de Pyreneeën horen mensen aan het gerommel dat het een paar kilometer verderop regent. Ze merken daarvan zelf eerst niets. Een tijdje later verandert het lieflijke beekje bij hen dan plotseling in een woeste stroom. In Spanje gebeurt iets dergelijks elk jaar wel een paar keer. Zoiets trof ook Slenaken.''

Heeft u beelden van de overstroming in Slenaken? Upload uw foto op NUfoto