SLENAKEN - Het snelle stijgen van het riviertje de Gulp heeft zaterdagavond laat voor paniek gezorgd in het Limburgse dorp Slenaken. Een hoogwatergolf sleurde auto's mee en veroorzaakte veel schade.

Door zware regenval trad het riviertje de Gulp buiten zijn oevers. Het hoge water stroomde Slenaken in en trof twee hotels en een restaurant.

De hotelgasten wisten tijdig een veilig heenkomen te zoeken op de hogere verdiepingen van de gebouwen. De brandweer rukte uit om de getroffen panden leeg te pompen.

De hoogwatergolf veroorzaakte een flinke ravage. Verschillende door het water meegesleurde voertuigen kwamen op hun kant te liggen.

Volgens de brandweer raakte zeker één vrouw gewond. Ze is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Locatie Slenaken in Zuid-Limburg:


Grotere kaart weergeven  

Paniek

Ger de Groen van restaurant de Boswachter in Slenaken zat zaterdagavond rond elf uur televisie te kijken met zijn vrouw Joyce, toen hij iets meende te horen in de kelder. Hij nam poolshoogte, maar zag niets. Tot hij buiten ging kijken en een wild stromende rivier zag. Tien minuten later stond de kelder blank.

Een zeer snel stijgende Gulp zorgde voor paniek in Slenaken. Auto's werden meegesleurd door de woeste stroom, schapen in een naburige wei kwamen om het leven. Het water richtte in luttele minuten voor meer dan 100.000 euro schade aan in restaurant de Boswachter.

''Ik had tranen in mijn ogen toen ik zag wat er gebeurd was'', vertelt Ger. ''Mijn hele keuken naar de haaien, alle porselein kapot, het licht viel uit, en zelfs een 500 kilo zware werkbank in de kelder was door het water op zijn kop gezet.''

Het water stond tot aan het plafond in de kelder, waardoor de houten vloer van de woonkamer bol kwam te staan. ''De schade is dus nog veel groter. Ik weet niet wanneer ik weer kan openen. Dit gaat zeker een maand duren.''

Drama

In het aangrenzende hotel Slenaker Hof is de eigenaresse druk in de weer met het wegvegen van het water uit de keuken. Haar 36 gasten in het volgeboekte hotel willen zondagochtend tenslotte een ontbijt. Ze noemde het gebeuren een drama. Meer wil en kan ze niet zeggen, het water moet haar hotel uit.

Buiten staat meubilair, door de golf meegedragen. De eigenaar van een naburig hotel, hoog gelegen op de Epenerberg, kwam kijken of hij kan helpen. ''Ik kreeg een paniektelefoontje, alles loopt onder water, de meubels drijven weg!'', stelde hij. ''We zijn direct gekomen. Als we in de ochtend iets kunnen doen om mensen onder te brengen, doen we dat. In dit soort situaties moet je elkaar immers helpen.''

Mensen uit het dorp zeggen dat het water nog nooit zo'n verwoesting heeft aangericht. In de jaren '90 van de vorige eeuw was er ook al eens hoog water geweest, maar niet zo hoog en niet zo heftig.

Geschrokken

Hoewel de Dorpsstraat en de Waterstraat in Slenaken onder water kwamen te staan, lijken de huizen gespaard te zijn gebleven. Toch zijn veel bewoners behoorlijk geschrokken.

Het riviertje trad ook op andere plaatsen buiten zijn oevers. In het nabijgelegen Gulpen liep onder meer een loods onder water, al lijkt de overlast er verder mee te vallen. In de loop van de nacht zakte het water bij Slenaken, liet de Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten.

Medewerkers van het Waterschap houden de waterstand van de Gulp in de gaten. Volgens de Veiligheidsregio brengen ze ''de gevolgen voor het stroomgebied verder in kaart, zodat de hulpdiensten passende maatregelen kunnen nemen''.

Het snelstromende riviertje de Gulp ontspringt in het Belgische Hendrik-Kapelle en wordt vervolgens gevoed door een aantal bronnen en beken in België. Bij Slenaken komt het riviertje ons land binnen.

Diverse plaatsen

Noodweer zorgde zaterdagavond ook op diverse plaatsen in Noord-Brabant en Gelderland voor grote wateroverlast. Daar kwam het echter niet tot een hoogwatergolf zoals in Slenaken.

Heeft u beelden van de overstroming in Slenaken? Upload uw foto op NUfoto