AMSTERDAM - De terminal van het Noorse tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven ligt stil. Dat laat milieudienst DCMR zaterdag rond 19.30 uur weten.

Het bedrijf kondigde vrijdagavond aan dat het vanwege de veiligheid binnen een etmaal alle activiteiten zou stilleggen. Dat gebeurde onder zware druk van verschillende inspecties.

Uit de controle van DCMR blijkt dat op het terrein geen ongeoorloofde handelingen plaatsvinden. De pompen staan uit. Twee schepen die aan de kade liggen zijn losgekoppeld. Ook laadplekken voor de spoorwagons en vrachtwagen zijn leeg.

Milieudienst

Odfjell stuurt de milieudienst elke 24 uur een overzicht van de meterstanden van de tanks. Daaruit kan worden afgeleid of niet toch ongeoorloofde activiteiten op het terrein plaatsvinden. Daaraan kan ook worden gezien of er geen werkzaamheden zullen plaatsvinden.

Hiermee heeft Odfjell voldaan aan de eis van de overheden, de stillegging van het bedrijf.

Uitleg

De fractie van D66 in Provinciale Staten van Zuid-Holland wil tekst en uitleg van Odfjell en toezichthouder DCMR Milieudienst Rijnmond over de situatie bij het bedrijf. Er moet zo snel mogelijk opheldering komen over wat er mis is gegaan, zo stelt de partij op haar website.

''Dat het bedrijf nu gedwongen wordt te sluiten was onvermijdelijk geworden'', zegt milieuwoordvoerder Paul Breitbarth van D66.

De Statenfractie van de PvdA wil een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond Odfjell. ''Door het stilleggen van het chemische tankopslagbedrijf kan thans niet langer worden uitgesloten dat bewoners en arbeidskrachten zijn blootgesteld aan onaanvaardbare risico's. Dit leidt tot onrust en roept veel vragen op'', aldus de PvdA.

Vergadering

De kwestie Odfjell komt zeker aan de orde op de eerstvolgende vergadering van de Statencommissie verkeer en milieu op 22 augustus, liet Breibarth weten.

Hij wil van de milieudienst Rijnmond een uitgebreide toelichting op de veiligheids- en onderhoudssituatie bij alle risicobedrijven die onder haar toezicht staan. ''Bij Odfjell lijkt het erop dat het onderhoud, maar ook het toezicht daarop, de afgelopen jaren ernstig tekort heeft geschoten'', aldus het Statenlid.

Odfjell ligt stil