AMSTERDAM - Van de tien miljard euro die jaarlijks wordt besteed aan gezinnen die kampen met meerdere soorten problemen gaat tweeënhalf miljard euro op aan bureaucratie en gebrekkige samenwerking tussen hulpverleners.

Dat zou de conclusie zijn van een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarvan RTL Nieuws een concept in handen heeft.

Nederland telt honderdduizend zogeheten multiprobleemgezinnen, die elk gemiddeld 104 duizend euro per jaar kosten.

De problemen van de gezinnen variëren van schulden tot psychische stoornissen, verslavingen en opvoedingsproblemen. Daardoor zijn vaak meerdere instanties bij de hulpverlening betrokken.

Tegenwerken

Volgens de onderzoekers werken instanties als jeugdzorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg elkaar tegen en zadelen ze de gezinnen met veel papierwerk op.

Het papierwerk kost al een derde van het budget, nog voordat de middelen via indicaties zijn toegewezen, zo haalt RTL onderzoeksleider Pieter Cuyvers aan. De helft van de gezinnen zou met minder hulpverlening beter af zijn.

Het ministerie liet tegenover RTL weten te werken aan een nieuwe aanpak voor dergelijke probleemgezinnen. De gemeenten moeten in de nieuwe opzet een regierol krijgen.