UTRECHT - Een aantal bewoners van de door asbest getroffen wijk in Utrecht krijgt de keuze tussen een tijdelijke wisselwoning om te verblijven, of een bedrag van 1500 euro per maand om eigen voorzieningen te treffen. 

Dat maakten burgemeester Aleid Wolfsen en directievoorzitter Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros vrijdag bekend.

Volgens Rötscheid is gebleken dat een deel van de bewoners voor zichzelf een opvangadres kan regelen. Zij krijgen een vergoeding voor de kosten die ze maken.

Overigens hebben andere geëvacueerde bewoners vrijdagmiddag een advocaat te hulp geroepen, omdat zij geen verhuisformulier durfden te ondertekenen. ''Ze waren bang rechten te verspelen, maar daar is geen sprake van'', aldus Rötscheid.

Hotelkamers

Er zijn volgens de directeur ook evacués die weigeren om hun opvanghotel te verlaten. ''We zetten niemand op straat, deze mensen krijgen langer de tijd om zich te beraden. We begrijpen de emoties en gaan de komende dagen verder met hen praten.'' Het is de bedoeling dat de tijdelijk beschikbaar gestelde hotelkamers na het weekend weer kunnen worden verhuurd.

Vrijdag konden de eerste gezinnen verhuizen naar een van de 89 wisselwoningen die woningcorporatie Mitros beschikbaar gesteld heeft.

Ruim 300 bewoners werden ondergebracht in hotels, nadat afgelopen zondag asbest werd gevonden in in een flat aan de Stanleylaan in de wijk Kanaleneiland.

Hulpverleners

Als alle bewoners uit de tijdelijke opvanghotels zijn vertrokken, blijven hulpverleners toch voortdurend voor hen beschikbaar. Voorlopig komt er elke dag iemand aan de deur bij de 89 wisselwoningen in Utrecht en Nieuwegein.

Ook krijgen de bewoners elke dag een nieuwsbrief en zorgt de gemeente voor informatiebalies in de buurt.

''We laten hen niet los'', zei burgemeester Aleid Wolfsen vrijdag. ''Ook degenen die nu nog op vakantie zijn, kunnen rekenen op onze zorg zodra ze terug zijn. We zorgen voor hulp zolang het nodig is.''

Volgende week

De bewoners van de meeste flats aan de Marco Pololaan in die wijk kunnen in de loop van de volgende week naar huis. Uit monsters die in hun woningen zijn genomen, blijkt dat hun woonomgeving schoon is.

In totaal zijn in die straat 48 woningen ontruimd. Op enkele plekken in portieken en op balkons is wel asbest aangetroffen. Ook zijn enkele gezinnen langere tijd met vakantie. Maar het merendeel van de bewoners kan naar huis, heeft Wolfsen vrijdag gezegd.

Stanleylaan

De bewoners van de flat aan de Stanleylaan kunnen nog wekenlang niet terug naar huis. Die flat is de bron van de asbestbesmetting en nog niet alle monsters die daar zijn genomen, zijn geanalyseerd. Pas na de analyse wordt een plan van aanpak voor sanering opgesteld.

Volgens Rötscheid zal het schoonmaken van de Stanleylaan ook het langst gaan duren. Er is voor gekozen om eerst de makkelijkst te reinigen locaties schoon te maken en als laatste aan het grootste karwei te beginnen.

Nieuwsuur

Volgens burgemeester Aleid Wolfsen is er geen nieuw asbestgeval opgedoken in een ander deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Wolfsen baseert zich op een onderzoek dat de gemeente vrijdag heeft ingesteld naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur vrijdagavond.

In die uitzending laat een vrouw zien dat er asbest op haar balkon ligt. Volgens Wolfsen en woningcorporatie Mitros gaat het hier om een ander renovatieproject, dat al eerder door de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) is stilgelegd.

Volgens TNO is er bij die flats geen sprake van een ''actueel asbestrisico'', aldus Wolfsen. ''Deze zaken hebben niks met elkaar te maken'', aldus Mitros vrijdag.

Bewoners Utrecht naar wisselwoningen