AMSTERDAM - Diverse meteorologen waarschuwen dat er vrijdagmiddag en -avond een reële kans is op wateroverlast als gevolg van hevige buien.

Het KNMI heeft vrijdagmiddag voor de provincies Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel code geel afgegeven vanwege de kans op onweersbuien en "plaatselijk veel neerslag in een korte tijd".

Er kan volgens het instituut meer dan 30 millimeter per uur vallen. Deze waarschuwingen gelden van 17.00 uur vrijdagmiddag tot 09.00 uur zaterdagochtend. De meeste buien vallen dus in het zuidoosten. Het kan eerst in de middag nog boven de 30 graden worden.

Treksnelheid

Ook Weerplaza waarschuwt voor forse onweersbuien. "Elke bui kan pittig zijn en lokaal voor overlast zorgen. Een gebied met meerdere zware buien bereikt in de vroege avond de zuidelijke provincies. Deze buien trekken zeer langzaam over waardoor er een reële kans is op wateroverlast."

Weeronline sluit zich bij de voorspellingen aan en noemt ook de trage treksnelheid als oorzaak voor lokaal wateroverlast.

Watersport

Reddingsbrigades adviseren watersporters om de buienradar goed in de gaten te houden. Onweersbuien en rukwinden kunnen onverwacht opsteken en zeilers, zwemmers en surfers in de problemen brengen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor matige smog vrijdag, vooral in het oosten en met name 's middags en 's nachts.

Zaterdag in de loop van de ochtend trekken de buien weg richting het oosten. Zaterdagmiddag schijnt de zon geregeld, is het vaak droog en loopt de temperatuur uiteen van 20 graden aan zee tot 24 graden in het zuidoosten.

Bekijk de weersverwachting

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer of plaats zelf een foto op NUfoto

Einde aan zomerweer