UTRECHT - De gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros gaan niet in op tal van speculaties over de herkomst van het asbest, dat is vrijgekomen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. 

Het zou gaan om spuitasbest dat vorige week werd geraakt bij de sloop van dakranden van een flat aan de Stanleylaan, maar asbestdeskundigen trekken in twijfel of dat zo is.

Burgemeester Aleid Wolfsen kondigde donderdag aan dat er zo snel mogelijk een commissie aan het werk gaat, die alle gebeurtenissen gaat onderzoeken ''vanaf de vergunningverlening voor de renovatie tot aan het moment dat iedereen weer thuis is''.

''Deze commissie zal uiteraard ook onderzoeken wanneer er nu precies wat voor soort asbest is vrijgekomen. Tot die tijd reageert het beleidsteam niet op giswerk'', aldus een woordvoerster vrijdag.

Niet bekend

Veel asbestkenners vragen zich af hoe zich zo veel deeltjes konden verspreiden in de wijde omgeving van de flat. Het ingehuurde asbestsaneringsbedrijf zegt dat niet bekend was dat er spuitasbest in de dakranden zat.

Toen het asbest werd blootgelegd, is de aangetaste plek meteen afgedicht, maar desondanks werd er in portieken, hallen, op straat en in vijf woningen asbest gevonden. Hoe ver de asbestdeeltjes zich precies hebben verspreid, moet dit weekend blijken uit de analyse van honderden genomen monsters.

Ook sprak asbestadviseur Ton Witteman vrijdag in Trouw zijn vermoeden uit dat de asbest al maandenlang in de woningen zou liggen, omdat asbestplaten vermoedelijk ondeskundig zijn afgevoerd.

Asbest in schone woningen

In Nieuwsuur vertelt een Utrechtse vrouw vrijdagavond dat zij asbestdeeltjes heeft gevonden op haar balkon, terwijl haar flat in een tot 'schoon' verklaard gedeelte van de wijk staat.

Dat zou bewijzen dat er veel langer asbest heeft rondgedwarreld door de verouderde wijk, waar al een tijd wordt gesloopt. Utrecht onderzoekt of dit verhaal waar is en neemt zo nodig nieuwe maatregelen, liet de gemeente vrijdag via Twitter weten.

Wisselwoningen

Afgelopen zondag moesten mensen abrupt hun huizen verlaten, omdat er asbest was gevonden in een flat in de Stanleylaan. De ruim 300 bewoners werden ondergebracht in hotels. Inmiddels verhuizen de eerste gezinnen naar zogenoemde wisselwoningen. Woningcorporatie Mitros heeft 89 wisselwoningen beschikbaar.

Het is nog niet bekend of de eerste bewoners volgende week weer naar hun eigen huis terug kunnen keren.