SCHIPHOL - De voorspelde vakantiedrukte op Schiphol leidde vrijdagochtend niet tot grote problemen.

''Het is inderdaad druk, maar daar zijn we op voorbereid. Alles verloopt tot nu toe soepel'', aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Vrijdag belooft met in totaal 177.000 aankomende, vertrekkende en overstappende passagiers de drukste dag van het jaar te worden op het vliegveld.

De luchthaven, vliegtuigmaatschappijen, douane en marechaussee hebben extra personeel ingezet om de grote stroom vakantiegangers aan te kunnen.

Extra personeel

Dankzij de inzet van extra personeel leidde de drukte in ieder geval in de ochtend niet tot enorm lange rijen bij de balies en de paspoortcontrole. ''Ik schat dat passagiers op piekmomenten zo'n 5 minuten in de rij staan bij de grensbewaking.''

Reizigers hebben volgens de woordvoerder goed geluisterd naar het advies om op tijd op de luchthaven te verschijnen. ''Iedereen lijkt ontspannen en duidelijk in vakantiestemming.''

Nooddocumenten 

De medewerkers van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol hadden het vrijdagochtend volgens een woordvoerder behoorlijk druk. ''Maar het loopt nergens vast.'' Er zijn extra mensen ingezet bij de paspoortcontrole, het uitgiftepunt voor nooddocumenten en de politiedienst.

Het aantal aangevraagde nooddocumenten ligt hoger dan anders, maar exacte aantallen kon de woordvoerder vrijdag aan het einde van de ochtend nog niet geven. ''Donderdag kwamen 39 mensen langs van wie het paspoort bijvoorbeeld op het laatste moment verlopen bleek. Een verdubbeling ten opzichte van een normale dag.''

Ook het aantal meldingen van onbeheerd achtergelaten bagage lag vrijdagochtend hoger dan anders. In zo'n geval wordt altijd de explosievenspeurhond op de koffer afgestuurd. Het dier moest vrijdagochtend tien keer in actie komen. Hij trof overigens niets explosiefs aan.

Vakantiedrukte op Schiphol