SCHIPHOL - Een 52-jarige dronken Noor die in april op Schiphol is opgepakt na agressief gedrag in een vliegtuig, had last van vliegangst. Daarom wilde hij alcohol drinken.

Dit gaf hij na zijn aanhouding als verklaring voor zijn gedrag, zo bleek vrijdag bij de rechtbank op Schiphol.

Officier van justitie Michiel van der Heijden eiste een geldboete van 2000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand tegen Kjell H..

De man vloog met KLM van Johannesburg naar Amsterdam. Hij had voor de vlucht al gedronken en gedroeg zich agressief tegen passagiers en tegen cabinepersoneel.

Boos

Kjell H. werd boos toen een steward hem weigerde meer drank te geven. Hij had toen al een gin-tonic, 2 rode wijn, een glas bier en cognac gedronken. Ook wist hij een halve liter whisky soldaat te maken, die hij in zijn handbagage had meegenomen.

Hij gooide een dienblad om, schreeuwde, slaakte oerkreten, beledigde het personeel en bleef zich na waarschuwingen agressief gedragen. Uiteindelijk kreeg hij handboeien om en zat hij 4 uur vast.

Vliegveiligheid

De purser en het cabinepersoneel hadden de handen vol aan de man en konden daardoor niet op tijd alle veiligheidsprocedures uitvoeren. Ook paste de gezagvoerder de landing aan. Daarom vond de officier van justitie dat Kjell H. de vliegveiligheid in gevaar heeft gebracht.

De Noor zat na het incident 3 dagen vast. Hij zei tijdens zijn verhoor dat hij spijt had van zijn gedrag. Kjell H. kwam niet opdagen bij de zitting. Zijn zaak werd bij verstek behandeld. De rechtbank doet 10 augustus uitspraak.