AMSTERDAM - Het aantal meldingen van anti-homoincidenten in Amsterdam is wederom toegenomen. Het aantal meldingen van daadwerkelijk geweld is gedaald.

In 2011 kreeg het speciale politieteam Roze in Blauw 564 meldingen binnen van bijvoorbeeld belediging, pesten, uitschelden en dreigen met geweld tegen homo's en lesbiennes. Een jaar eerder waren dat er 487.

Dat meldde het hoofdstedelijke politieteam vrijdag.

Het aantal meldingen van daadwerkelijk geweld tegen homo's daalde licht. Van 182 in 2010 naar 176 vorig jaar.

Onduidelijk

''Of er inderdaad meer gebeurt, blijft onduidelijk'', aldus een woordvoerder. ''De stijging van meldingen kan ook te maken hebben met een toename van de meldings- en aangiftebereidheid. Ook de registratie is uitgebreid, zodat er meer zicht komt op het aantal incidenten.''

Het aantal meldingen van homofobe incidenten in Amsterdam neemt elk jaar toe. In 2007 registreerde de politie 234 meldingen, een jaar later 300 en in 2009 in totaal 371.

Dagelijks incidenten

Volgens Roze in Blauw vinden in Amsterdam dagelijks gemiddeld één à twee anti-homogerelateerde incidenten plaats.

Politie en justitie voeren in de hoofdstad een zogenoemd zero-tolerancebeleid in geval van geweld tegen en belediging van homoseksuelen en transgenders.

Het Openbaar Ministerie (OM) verhoogt de strafeis met 50 procent als sprake is van een delict met een 'discriminatoir karakter'. Bij zware bedreiging of ernstig geweld wordt de strafeis verdubbeld.

Debat

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam heeft een debat aangevraagd met burgemeester Eberhard van der Laan over het toegenomen aantal meldingen. Fractievoorzitter Robert Flos wil extra maatregelen en een onorthodoxe aanpak. Dat liet hij vrijdag weten.

Flos wil dat de burgemeester onder meer inzet op slachtofferenquêtes, om exact in beeld te krijgen hoe vaak geweld tegen homo's voorkomt. Daarnaast wil de VVD ''het volledige arsenaal van cameratoezicht,gebieds- en contactverboden voor daders, hogere straffen en lokhomo’s'' inzetten om het aantal incidenten terug te dringen.

Ook homobelangenorganisatie COC liet vrijdag weten de cijfers onacceptabel hoog te vinden en wil dat de gemeente er alles aan doet om geweld tegen homoseksuelen tegen te gaan.

Gay Pride

Zaterdag vindt de aftrap plaats van de jaarlijkse Gay Pride, met als hoogtepunt de botenparade op 4 augustus. De politie kondigt aan extra alert te zijn op anti-homogeweld in de stad.

Het OM heeft op 18 september alvast ruimte gereserveerd voor een themazitting. Mensen die zich tijdens de Gay Pride schuldig maken aan delicten met een homofoob motief, moeten op die dag voor de rechter verschijnen.