AMSTERDAM - In de woningen van de Utrechtse wijk Kanaleneiland lag al maandenlang asbest, omdat asbestplaten vermoedelijk ondeskundig zijn afgevoerd.

Dat zegt asbestadviseur Ton Witteman tegen de krant Trouw.

Witteman is 20 jaar verbonden aan een asbest-adviesbureau en aan het Comité Asbestslachtoffers. Witteman zou eigenhandig monsters hebben genomen en uit zijn verbazing over het aantal genomen luchtmonsters.

Spuitasbest

In Kanaleneiland gaat het om zogeheten spuitasbest wat meestal het gevaarlijke blauwe asbest (crocidoliet) bevat. Het is een mengsel van rond de 85 procent losse asbestvezels en een bindmiddel, meestal cement.

Volgens Witteman is het onduidelijk hoe dit spuitasbest een groter gebied heeft kunnen bereiken.

"Spuitasbest kun je qua substantie vergelijken met purschuim. Dat blijft gewoon op z'n plek. Hoe kan dit dan over zo'n ruim gebied zijn verspreid, en ook in portieken en woningen terecht zijn gekomen?"

Afgelopen zondag moesten bewoners abrupt hun huizen verlaten, omdat er asbest was gevonden in een flat in de Stanleylaan.

Verhuisd

De eerste gezinnen uit Kanaleneiland verhuizen vrijdagmiddag naar zogenoemde wisselwoningen. In totaal zijn 11 busjes besteld om bewoners uit de vier opvanghotels te verhuizen naar een tijdelijk nieuw adres. Het is nog niet bekend hoeveel gezinnen vrijdag precies naar een nieuw adres vertrekken.

Het Rode Kruis zorgt voor twee begeleiders in elke bus. Woningcorporatie Mitros heeft 89 wisselwoningen beschikbaar. Het gaat om leegstaande huur- en koopwoningen van de corporatie, verspreid over de hele stad.

De woningen zijn de afgelopen dagen door honderden vrijwilligers compleet ingericht met meubilair, linnengoed, stoffering en huishoudelijke artikelen. Volgens Mitros zijn vrijdag 40 woningen sleutelklaar, de overige 59 volgen in het weekeinde.

Weekeinde

De ruim driehonderd vertrokken bewoners zijn ondergebracht in vier hotels in de regio Utrecht, maar aan die situatie moet dit weekeinde een einde komen, liet Mitros weten. De hotels hebben hun kamers zelf weer nodig en er ontstaan ''lichte irritaties'' tussen geëvacueerden, andere gasten en hotelpersoneel.

Het is nog niet bekend of de eerste bewoners volgende week weer naar hun eigen huis terug kunnen keren. Dat hangt af van de einduitslag van tal van onderzoeken, die naar verwachting in het weekeinde komt. Mitros garandeert dat voor elk getroffen gezin een 'oplossing op maat' wordt gezocht.