AMSTERDAM - Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil de gevangenis in Tilburg een jaar langer verhuren aan België.

Teeven wil nu dat de verhuur doorloopt tot en met 31 december 2013. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdagavond.

Teeven reageert hiermee op een verzoek van de Belgische minister van justitie Annemie Turtelboom. Die gaf medio april al aan te willen dat België ook na het eind van dit jaar gevangenen kan opsluiten in de gevangenis in Tilburg.

Niet nodig

De gevangenis in Tilburg huisvest momenteel zo'n 650 Belgische gedetineerden. Nederland heeft deze cellen momenteel niet nodig, aldus het ministerie. Daarbij kan door de deal de gevangenis langer open worden gehouden.

Bij de gevangenis werken een kleine vijfhonderd mensen. Volgens Veiligheid en Justitie zijn de afspraken over de voorwaarden van de verhuur overigens nog niet helemaal rond.

Tekort

De gevangenis in Tilburg wordt sinds 1 februari 2010 aan België verhuurd. België kampte met een groot tekort aan cellen en Nederland had juist een cellenoverschot. De verhuurperiode zou drie jaar duren, met de mogelijkheid deze periode met een jaar te verlengen.

De straffen van de gevangenen worden uitgevoerd volgens de regels van het Belgische recht. De gevangenis staat onder leiding van een Belgische directeur. Nederland verzorgt echter het beheer van de inrichting en stelt het personeel beschikbaar.