IJMUIDEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwt watersporters dat er vrijdag onverwacht onweersbuien en rukwinden kunnen opsteken.

Na een weekje zomerweer dreigt vrijdag in de loop van de dag namelijk een weersomslag.

Volgens de KNRM moeten zeilers, zwemmers en surfers het weer goed in de gaten houden. Van een alarm wil de organisatie niet spreken.

Het publiek wordt een beetje moe van weeralarmen, constateert een woordvoerder. ''Dan zeggen ze: het viel de vorige keer ook mee. We doen liever een beroep op het gezond verstand en de discipline van de mensen. Het water is niet risicoloos, zo merken we dagelijks. Ga dus goed voorbereid het water op.''

Verscherpt toezicht

De KNRM adviseert zwemmers langs de Noordzeestranden vooral tussen de vlaggen te blijven. Daar geldt verscherpt toezicht. Watersporters dienen tijdig een haven op te zoeken en niet alleen het water op te gaan.

Ook duikers (stroming) en (kite)surfers moeten opletten. Een stevige wind is weliswaar perfect om te surfen, maar kan ook erg gevaarlijk zijn.

Weekeinde

Donderdag en vrijdag is het nog warm in Nederland met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Vrijdag in de namiddag en avond komen er echter vanuit het zuiden buien Nederland binnen. Het koelt in het weekeinde vervolgens af tot zo'n 17 tot 20 graden en blijft de kans op buien bestaan.

Bekijk de weersverwachting

Bekijk de lezersfoto's van het zomerweer of plaats zelf een foto op NUfoto.

Zomerweer