DEN HAAG - De politie heeft vorig jaar 1,19 miljoen misdrijven geregistreerd, vrijwel evenveel als in 2010.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. In ruim de helft van de gevallen ging het om inbraken en diefstallen.

Amsterdam staat met bijna 5400 zaken bovenaan de lijst van gemeenten waar de meeste inbraken en diefstallen uit woningen werden geregistreerd. Vooral in Almere, Zoetermeer en Enschede steeg het aantal geregistreerde inbraken vorig jaar. Landelijk steeg het aantal woninginbraken met 8 procent.

Het aantal gemelde gevallen van zakkenrollerij groeide net zo hard. Het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen groeide met 6 procent; winkeldiefstallen en straatroven namen met 3 procent toe.

Auto

Hoewel diefstal uit of vanaf een auto ('autokraken') nog steeds de meest voorkomende vorm van diefstal is, nam dat wel met 5 procent af. Het aantal gestolen auto's daalde met 6 procent.

Ook de rest van de top 5 van diefstallen is gelijk gebleven: achtereenvolgend zijn dat fietsendiefstal, woninginbraak, winkeldiefstal en zakkenrollerij. Het aantal meldingen van gestolen fietsen daalde licht: 107.305 in 2010 en 105.540 in 2011.

Opgehelderd

Ongeveer een kwart van de misdrijven uit 2011 is opgehelderd, bijna net zo veel als in 2010. Drugszaken en misdrijven met (vuur)wapens hadden de grootste kans om te worden opgelost. Dat gebeurde in respectievelijk 84 en 86.2 procent van de gevallen. Bij diefstal werd ruim één op de tien zaken opgehelderd.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen