ROTTERDAM - De politie heeft donderdagochtend vroeg ingegrepen bij rellen in het centrum van Rotterdam.

Dat meldde een woordvoerster. Er werden onder meer winkelruiten ingegooid. De politie heeft zes mensen aangehouden wegens de vechtpartijen.

Drie mensen worden verdacht van het plunderen van een winkel. Alle verdachten zitten nog vast.

Volgens de politie was er een feest gaande in de Baja Beach Club aan het Stadhuisplein. Omdat het daar al onrustig was met vechtpartijtjes, gaf de politie het dringend advies om het feest te beëindigen. 

Hierdoor kwamen volgens RTV Rijnmond ongeveer zeshonderd mensen op het plein te staan.

Buiten gingen de vechtpartijen door en sloegen relschoppers aan het plunderen. Na meerdere charges van de politie op het Stadhuisplein en de Lijnbaan was het rond 05.00 uur weer rustig.

De jongeren diebetrokken waren bij de rellen, waren zichtbaar onder invloed van alcohol en drugs. Volgens de politie werd haar werk daardoor ''ernstig bemoeilijkt'', zei een woordvoerder. ''Zelfs de inzet van twee politiehonden had nauwelijks invloed op hun gedrag.''

Horecanota

De rellen deden zich voor nadat de gemeente woensdag een nieuwe horecanota had gepresenteerd. Daarin staat onder meer dat horeca-ondernemers lichtere straffen krijgen als er zich incidenten in hun zaak voordoen.

Het stadsbestuur wil ondernemers meer vertrouwen geven, maar als dat wordt geschaad, is de maatregel streng, zo staat in de nota. Rotterdam kende sinds de afgelopen jaren een streng beleid. Als er in een zaak iets misging - van steekincidenten, drugs- of wapenvondsten tot overlast - werd die voor 6 maanden gesloten.

Bekijk beelden:

'Afschuw'

Locoburgemeester Jantine Kriens van Rotterdam reageert met afschuw op de vechtpartijen en rellen van afgelopen nacht in het centrum van Rotterdam. ''Het is in- en intriest dat de avond begon als een feest en dat dat dan zo eindigt'', aldus Kriens.

Rellen in centrum Rotterdam