AMSTERDAM - De eerste bewoners die de Utrechtse wijk Kanaleneiland hebben moeten verlaten door de mogelijke vondst van asbest in hun straat, kunnen pas in de loop van volgende week terugkeren.

Dat heeft locoburgemeester Gilbert Isabella woensdagmiddag gezegd.

Volgens Isabella zijn pas in het weekeinde analyses van genomen asbestmonsters in woningen klaar. Daarna moet nog een plan van aanpak worden goedgekeurd door de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie).

De eerste huizen en portieken zullen daarom pas volgende week weer schoon en beschikbaar zijn.

Monsters

Besloten is om in alle 144 huurwoningen van woningcorporatie Mitros 36 kleefmonsters en 2 luchtmonsters te nemen. Daar zijn specialisten al mee begonnen. De uitslagen van al die monsters worden tegen het weekeinde verwacht, waarna een analyse moet plaatshebben.

''Pas na het weekeinde kan met zekerheid worden gezegd welke woningen en portieken schoon zijn of waar de schoonmaak klaar is. Het gaat allemaal aanzienlijk langer duren dan gedacht'', zo verontschuldigde de locoburgemeester zich. Volgens Isabella is voor uitbreiding van de bemonstering gekozen om elk risico uit te sluiten.

Woningcorporatie Mitros heeft volgens directievoorzitter Rob Rötscheid zo veel mogelijk laboratoria ingeschakeld om monsters uit de woningen te onderzoeken. De eerste resultaten waren woensdag binnen, maar de analyse van wat er nu precies aan de hand is kost volgens hem tijd.

Wisselwoningen

De woningcorporatie heeft 89 wisselwoningen beschikbaar voor bewoners die langere tijd niet naar huis terug kunnen keren. Sinds woensdag zijn tientallen mensen aan het werk om die woningen compleet in te richten met bedden, linnengoed, koelkast en televisie, aldus de directeur van de corporatie.

Als het nodig is kan de organisatie nog meer leegstaande koopwoningen inrichten voor mensen uit de Stanleylaan, Marco Pololaan, Afrikalaan en Amerikalaan. De woningen zijn beschikbaar voor zowel mensen die verplicht moesten vertrekken als degenen die hun huis vrijwillig hebben verlaten.

Voor sommigen kan het nog wel een poosje gaan duren voordat zij weer naar huis kunnen, aldus locoburgemeester Isabella.

Burgemeester

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft woensdagavond gesproken met ongeveer 15 bewoners van de Utrechtse 'asbestwijk'. Hij bezocht de mensen die zijn ondergebracht in het Mercurehotel in Nieuwegein. Bij aankomst noemde hij de gebeurtenissen ''heel aangrijpend voor de bewoners''. Tegen de bewoners zei hij dat het heel ingrijpend is ''als je zo lang niet je huis in mag''.

Wolfsen verzekerde hen dat de informatie nu gestroomlijnder zal lopen. De burgemeester kon nog niet zeggen wanneer mensen terug kunnen keren naar hun huizen.

Een aanwezige bewoonster van de Stanleylaan zei dat de komst van Wolfsen ''een hoop goed maakt. Ik voel me nu serieus genomen''. Zowel Wolfsen als de meegekomen locoburgemeester Gilbert Isabella gaven aan dat ze ook wilden zorgen voor nazorg voor de getroffen mensen. ''We laten u niet vallen'', zei Isabella. ''Als u wilt komen we vaker langs'', beloofde Wolfsen.

Gezondheidsonderzoek 

De gemeente heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies gevraagd over een eventueel gezondheidsonderzoek voor de bewoners die hun huis moesten verlaten. De gemeente wil helemaal zeker weten dat zo'n onderzoek op dit moment niet nodig en niet zinvol is, zei de locoburgemeester woensdag.

Adviseurs van onder andere de GG en GD hebben de afgelopen dagen steeds beklemtoond dat een gezondheidsonderzoek nutteloos is. Het risico op gezondheidsschade door ingeademde asbestvezels is volgens hen minimaal. Bovendien openbaart een aan asbest gerelateerde ziekte zich pas 10 tot wel 50 jaar na de besmetting.

Maar onder de geëvacueerde bewoners blijft de onrust groot. ''We willen alles doen om hen zo veel mogelijk te helpen en daarom is het RIVM ook om advies gevraagd'', aldus Isabella. De bestuurder verwacht donderdag antwoord te hebben.

Gemeenteraad Utrecht over asbest