DE BILT - In de Limburgse gemeente Arcen en in het Gelderse plaatsje Hupsel is het woensdagmiddag iets warmer dan 30 graden Celsius geworden.

Het KNMI in De Bilt heeft de tropische waarden gemeld.

Volgens een woordvoerder van het meteorologisch instituut schommelt de temperatuur op beide locaties tussen ruim 29 graden tot net boven de 30. Hij verwacht dat het de komende uren nog wel iets warmer kan worden.

In weerkundige kringen wordt een dag waarop de maximumtemperatuur 30,0 graden of hoger ligt, een tropische dag genoemd. Gemiddeld telt ons land er 2 tot 5 per jaar; in Limburg 6.

Smog

In Noord-Brabant en Zuid-Limburg is woensdagmiddag sprake van matige smog. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laten weten. Het RIVM verwacht dat de smog zich verder uitbreidt naar het oosten van het land.

De smog kan leiden tot gezondheidsklachten bij mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten. Het RIVM adviseert om lichamelijke inspanning buiten te mijden. In de middag en vroege avond zijn de effecten van smog het grootst.

De smog die woensdag over het zuiden hangt is smog door ozon. Die ontstaat door grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht. Door invloed van de zon worden de vervuilende stoffen omgezet in ozon. Hoe meer ozon, des te ernstiger de klachten.

De komende dagen houdt de kans op smog door ozon in de late middag en vroege avond aan, verwacht het RIVM. In de loop van vrijdag zal schonere lucht het land binnenstromen waardoor de smog vanaf zaterdag verdwijnt.

Strand

De ANWB adviseert automobilisten om 'nog lekker even op het strand te blijven'. Volgens de bond is het erg druk op de routes vanuit Hoek van Holland (N220), Zandvoort (N201) en Europoort (A15). Woensdagochtend was het ook al dringen op weg naar de kust doordat mensen het mooie zomerweer massaal aangrepen voor een dagje naar het strand.

Iets na 19.00 waren alle wegen weer filevrij. 's Ochtends was het ook al dringen op weg naar de kust doordat mensen het mooie zomerweer massaal aangrepen voor een dagje naar het strand.

Kouder

Ook aan het zomerweer komt vrijdagavond een einde. De huidige reeks warme dagen wordt ruw verstoord door de toestroom van koelere lucht. Ook keren regen- en onweersbuien terug boven Nederland en zakt de temperatuur naar zo'n 20 graden.

De laatste week van juli verloopt waarschijnlijk als het eerste deel van de maand. Het wordt opnieuw wisselvallig met af en toe zon en een behoorlijke kans op regen.

Zwemmen

Ondanks de waarschuwing van Rijkswaterstaat Oost-Nederland, was het woensdag aan de oevers van de grote rivieren zeer druk. Onder andere langs de Waal bij Zaltbommel en Nijmegen en langs de IJssel zochten heel veel mensen de rivierstrandjes op en namen ze regelmatig een duik, aldus de dienst en de waterpolitie.

Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag tegen zwemmen in de grote rivieren. Dat is levensgevaarlijk door de sterke stroming, de beroepsvaart op het water en de soms plotseling aflopende rivierbodem. Vorig jaar verdronken alleen al in Gelderland 11 zwemmers in de rivieren en daarnaast gebeurden er veel ongelukken.

Pootjebaden 

Volgens Rijkswaterstaat denken veel mensen dat zij en hun kinderen in elk geval wel kunnen pootjebaden tussen de rivierkribben. ''Maar als er een groot vrachtschip langsvaart, kan het waterpeil aan de oevers in een mum van tijd wel meer dan een halve meter dalen en weer stijgen, terwijl er sterke trek naar het midden van de rivier is. Een kind wordt zo meegezogen.''

De rivierstrandjes, zandige oevers die droogvallen door lagere waterstanden, zijn ondanks alle waarschuwingen in een paar jaar tijd zeer populair geworden. Rijkswaterstaat adviseert alleen te zwemmen in dode rivierarmen, overloopplassen of water dat niet door de beroepsvaart wordt gebruikt.

Bekijk de weersverwachting

Bekijk de lezersfoto's van het zomerweer of plaats uw eigen foto op NUfoto

Tropisch weer