AMSTERDAM - Artsen in Nederland mogen borstimplantaten blijven gebruiken, in elk geval voorlopig. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

Een vrouw uit Vught had een onmiddellijk en totaal verbod op alle siliconenimplantaten geëist, maar dat vond de bestuursrechter te ver gaan.

De vrouw beheert de Meldpunt Klachten Siliconen en krijgt sinds enkele jaren veel meldingen binnen van vrouwen over onder meer lekkende siliconenimplantaten. Ze constateert op haar website dat veel vrouwen klagen over de implantaten die ze hebben gekregen ter vervanging van hun PIP-implantaten.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wees het verbod in april al af, nadat de Brabantse had gevraagd het gebruik van siliconenimplantaten te verbieden totdat is vastgesteld is dat ze veilig zijn.

De vrouw tekende daar bezwaar tegen aan en stapte tegelijkertijd naar de rechter om een voorlopig verbod voor elkaar te krijgen. De rechter vond het verzoek echter niet spoedeisend genoeg en te verstrekkend, mede gelet op de complexiteit van de zaak.

De vrouw moet nu de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid op haar bezwaarschrift afwachten, meldt de rechtbank.