AMSTERDAM - Ajaxhooligan Rick H. (28) heeft in de aanloop naar zijn strafproces bekend betrokken te zijn bij de dodelijke schietpartij op de Albert Cuypstraat in Amsterdam, op 29 oktober. 

Een 24-jarige man liet daarbij het leven.

H. heeft zijn verklaring afgelegd bij de rechter-commissaris, zo bleek woensdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Amsterdam. H. verscheen niet op die zitting.

H. wordt ook verdacht van een poging om de drie mannen die met het slachtoffer in de auto zaten om het leven te brengen en van het bezit van een pistoolmitrailleur.

Ruzie

Tot dusver is naar buiten gekomen dat het vuurwapengeweld vermoedelijk voortkwam uit een verkeersruzie. Tijdens de bewuste nacht zou H. met een paar vrienden op de rijbaan hebben gestaan, waardoor het slachtoffer en zijn gezelschap er niet met hun auto langs konden. Volgens advocate Petra Breukink heeft H. zijn betrokkenheid bij het schieten toegegeven, maar zit er een verhaal aan vast.

Wat dat verhaal is, wil de raadsvrouw voorlopig niet prijsgeven. Het Openbaar Ministerie is klaar met het onderzoek, maar Breukink wil nog een handvol getuigen horen. De zaak wordt naar verwachting in december inhoudelijk behandeld.

Ajax

Rick H. dook na de schietpartij onder. In april ontdekte de politie zijn schuilplaats in een huis in Hilversum, waarna hij werd aangehouden. H. kwam ettelijke malen eerder in aanraking met justitie.

In mei zei de politie dat H. ook verdachte is in het onderzoek naar de moord op Sven Westendorp, die op 12 augustus in de buurt van zijn huis in Amsterdam-West in koelen bloede werd doodgeschoten. Dit onderzoek loopt nog. Westendorp gold als prominent in de harde kern van de Ajaxaanhang en was eigenaar van een ticketbureau en van de onder Ajaxfans populaire kledinglijn AFCA.